Rokkantnyugdíj Németországban

  • Niko88
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
11 éve 4 hónapja #26292 Írta: Niko88
Rokkantnyugdíj Németországban téma létrehozva Niko88 által

Hozzáértő segítségét, tanácsát szeretném kérni. 2012 februárjától dolgozom kint Németországban egy kertészetben. 24 évesen ( 6. éve ) alanyi jogú, emelt családi pótlékot kapok idehaza, mivel véglegesített 100%-os rokkantnyugdíjas vagyok. Azt szeretném kérdezni, hogy tudnám e ezt a "státuszom" Németországban érvényesíteni és igényelni valamiféle csp. különbözetet, amikről itt olvastam fórumokban?

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • DECOTEXT
  • DECOTEXT profilkép
  • Nem elérhető
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Messziröl jött ember túl késön ér ide!
Több
10 éve 8 hónapja - 10 éve 8 hónapja #32295 Írta: DECOTEXT
DECOTEXT válaszolt a következő témában: Rokkantnyugdíj Németországban

Niko88 írta: Hozzáértő segítségét, tanácsát szeretném kérni. 2012 februárjától dolgozom kint Németországban egy kertészetben. 24 évesen ( 6. éve ) alanyi jogú, emelt családi pótlékot kapok idehaza, mivel véglegesített 100%-os rokkantnyugdíjas vagyok. Azt szeretném kérdezni, hogy tudnám e ezt a "státuszom" Németországban érvényesíteni és igényelni valamiféle csp. különbözetet, amikről itt olvastam fórumokban?


Hát persze! Be kell adnod a kérvényt, hogy itt is rokkansanak el! Kivizsgálnak s megmondják, hogy hány százalékos rokkanságid lehet. A magyar itt nem érvenyes. (Az esélyed kicsi, pénzzel nem fog járni, s ha peched van nem is dolgozhatsz ott, ahol most, mert aki itt 100%-on van, az vagy nyaktól lefele béna -tolókocsiban ül-, vagy vak!). Nehezen tudom elképzelni, hogy hasonló helyzetben vagy ha kertészeben dolgozol! (A nejem amikor nagyon beteg volt, kapott 55%-ot, de csak 5 évre. Ezután megszünt neki hiába próbálkozott. Itt Németországban nem osztogatják ezt olyan könnyen, ja és pénzt meg egyáltalán nem adtak ezzel!) Ilyen csak Mo.-van, hogy "rokkansági nyugdij" pláne, hogy 24 évesen mennyit fizettél be a közösbe? (Itt az ilyen személyek Harz 4-et kapnak ha nem munkaképesek.)
Gondolom Mo.-on kapod a rokkantsági nyugdijadat! Ezt majd azért lehet, hogy az adóbevallásnál meg kellene emlitened, nehogy késöbb gond legyen. Itt ugyanis a nyugdijak is adókötelesek s ez nálad egy fix jövedelem ami után (mivel tartósan itt dolgozol) adóznod kell elvileg, az EU jog szerint!!
A családipótlék különbözetet kervényzned kell, de nem valószinü, hogy az emeltszintü különbözetet megkapod a fentiek miatt.

DCT
A következő felhasználók mondtak köszönetet: bererd

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
9 éve 1 hónapja - 9 éve 1 hónapja #38633 Írta: zigeuner
zigeuner válaszolt a következő témában: Rokkantnyugdíj Németországban

DECOTEXT írta:

bererd írta: Sziasztok! Nem nagyon új a téma, de nem olvastam ehhez hasonlót, ezért rákérdezek. Kicsit több mint fél éve dolgozom Németországban, a Rheinland Pfalz tartományban. A munkaadóm intézte a betegbiztosítást, családi biztosítás az SBK-nál, nem tudom, mennyire ismert, leginkább a John Deere dolgozóinak van ilyen. A munkaadóm szerint jobb, mint a többi, nekem még nem nagyon kellett, szerencsére, a kislányommal megyek inkább orvoshoz. A páromnak elég súlyos betegsége van, és Mo-on rokkantnyugdíjas.. Kapja a kemény 30ezer forintot, állami nyugdíjat. Meg van TAJ kártyája, közgyógy, De szeretném, ha itt lenne velünk, Németországban, és nem nagyon értem, itt kikötések vannak. Lehet bejelentett élettárs is a családi biztosításban, ha én dolgozom, van biztosításom, őt is bevonhatom, de nem tudom, mit jelentsek be. A nyomtatványon kérdezik, van-e biztosítva? Otthon igen, de ha EU kártáyát igényel, azzal nem jár kórházi kezelés, ha szüksége van rá a betegségéből kifolyólag.. Rá is vonatkozik , hogy ki kell jelentkeznie a magyar TAj-ból? Van-e másmilyen biztosítása? NIncs. Ha van Németországban biztosítása, de lemondja a magyart, akkor otthoni kezelésre hogy jár haza? Tud valaki ilyen kérdésekre válaszolni?


Kedves Betty!
Néhány nagyobb tévedésedre tudok én is válszolni! Először is itt olyan mint Mo.-on, hogy nyugdijas kor előtti "rokkant" nyugdij nincs csak valóban nagyon súlyos esetben. pl vakság de itt is bizonyos kritériumok vannak mert ekkor valószinű hogy szciális segélyre kerül az illető (Hartz 4). Nem tudom mennyi idős a "prárod", de örülhet annak amit otthon kap.

Ha csak élettársad, akkor bizony itt nem lesz biztosítva rajtad keresztül, mert nem számít családtagnak! Nem tudod "bevonni" a bizosításodba csak ha házasok vagytok! Ebben az esetben is azonban jobb ha előbb informálod magad a betegbiztosítónál, mert idült, régebbi betegségnél lehetnek komplikációk az ellátással kapcsolatban!

Németországban (ha nem vagytok házasok) neki külön betegbiztosítást kell kötnie! Ha itt él kint akkor ugyan úgy csak a szükséges kezelést fogja kapni Mo.-on, mint amit itt kapna most! Akkor ugyanis otthon lesz turista!

Dönsétek el mit akartok.
Ha itt éltek akkor itt legyetek bizosítva! Ha a párod nem házastársad, akkor jobban jár ha Mo.-on marad biztosítva. Elképzelhető még az is, hogy ha kiköltözik ide, akkor az otthoni rokkant nyugdiját megvonják, hiszen ez nem a rendes nyugdij, hanem egy külön juttatás. Ha nem tartózkodik Mo.-on lehet, hogy akkor nem is folyosítják! Ennek viszont otthon kell utána néznetek, mint ahogy a TAJ akármit is csak otthon tudják megválaszolni!


Deco, mit gondolsz, az Erwerbsminderungsrente az vajon mi ? Rokkantnyugdij. (A feltetelektöl eltekintve) de rokkantnyugdij.


Vendégek elől rejtve. Jelentkezz be vagy regisztrálj a tartalom teljes megtekintéséhez.
A következő felhasználók mondtak köszönetet: gejza

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • DECOTEXT
  • DECOTEXT profilkép
  • Nem elérhető
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Messziröl jött ember túl késön ér ide!
Több
9 éve 1 hónapja #38639 Írta: DECOTEXT
DECOTEXT válaszolt a következő témában: Rokkantnyugdíj Németországban

zigeuner írta: Deco, mit gondolsz, az Erwerbsminderungsrente az vajon mi ? Rokkantnyugdij. (A feltetelektöl eltekintve) de rokkantnyugdij.


Igen ezt így hivják. Nejem a súlyos betegségére kapott 55%-ot, amit 5 év után megvontak!
Az össz, amivel járt az az volt, hogy 3, az az három nap plusz fizetett szabit kapott és amig
le volt rokkantva, addig nem mondhattak fel neki. Ez messze nem olyan rokkantsági nyugij
mint Mo.-on ahol fiatal mukaképes emberek kapnak lét, az állami kasszából! Megérdeklődtük.
Csak akkor járt volna egy minimális juttatással, ha már nyugdijas jorú lett volna a nejem!
(Egyébként még csak csökkentett munkaidőt sem kapott ezalatt az időszak alatt!)

Na, mit szósz?
Jó azért, hogy odaírtad, hogy a "feltételektől eltekintve".....mert ettől nem lehet eltekinteni! :chuckle:

DCT

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
9 éve 1 hónapja #38643 Írta: gejza
gejza válaszolt a következő témában: Rokkantnyugdíj Németországban

DECOTEXT írta:

zigeuner írta: Deco, mit gondolsz, az Erwerbsminderungsrente az vajon mi ? Rokkantnyugdij. (A feltetelektöl eltekintve) de rokkantnyugdij.


Ez messze nem olyan rokkantsági nyugij mint Mo.-on ahol fiatal mukaképes emberek kapnak lét, az állami kasszából!


Már csak kaptak, múlt időben. Otthon átestek a ló túloldalára. Míg korábban akár makkegészségesen is elég volt egy-két dokit megkenni, most ha időnként még veszel levegőt, akkor simán munkaképesnek nyilvánítanak.

Milchreis wird super lecker, wenn man es kurz vor Ende der Garzeit durch ein saftiges Steak ersetzt.....

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!