Táppénz magyar honban

Több
9 éve 3 hónapja #38291 Írta: AF Recruiting
Táppénz magyar honban téma létrehozva AF Recruiting által

„Beszél majd az utókor, kiröl? Dr. Bubóról!“

Akkor boncolgassuk kicsit a betegszabadság témát! Föképp, ha otthon Magyarországon ér minket a baj…

Alapesetben aki Németországban van biztosítva, a sürgösségi ellátás kivételével szinte minden egyéb egészségügyi szolgáltatást csak itt Németországban kaphat térítésmentesen. Ahh elfelejtettem mondani, hogy „gesetzliche“ betegbiztosításról, azaz magyar nevén „állami „ biztosításról beszélünk. A „privat Krankenversicherung“ azaz a magán-betegbiztosításnál kicsit más a helyzet. Ott majdhogynem te szabod meg, hogy hol akarsz ellátást, és –természetesen számla ellenében-, te határozod meg, hogy kinek utaljon a biztosító. Persze erre kevés a példa, szinte mindenki a „ gesetzliche“-t választja. Meg nem is olyan egyszerü…

Vannak természetesen kiegészítö biztosítások is, pl utazás esetére, vagy egyébként díjköteles fogászati kezelésre szóló módozatok, amivel szinte bárhol az EU-területén kérhetünk kezelést.
Azonban egy érdekes példa: hazautazol Mo.-ra és hirtelen mondjuk influenzás leszel. Állapotod nem engedi, hogy idöben visszagyere. Nah ez az érdekesség!

Orvoshoz mindenképpen el kell menni, még ha – trükkös módon persze-, nincs is otthon biztosításunk. Elmész a háziorvoshoz, és ad neked magyar táppénzes papírt. Hmmm mit is kezdj ezzel? A német munkaadót köteles elfogadni, azonban kérheti ennek a fordítását (amit kérnek is általában)…Persze ez ugyanúgy nem mentesít attól, hogy a betegszabid alatt neked felmondjanak! A munkaadód mérlegeli a helyzetet, lehet, ha jó munkaerö vagy letojja és fizet neked a betegszabid alatt is, de akár fel is mondhat! Azonban törvényesen el kell fogadja!

Mit érdemes tenni? Ha tényleg olyan szar a helyzet, akkor a következöt: elöször is elmész a doktorbácsihoz. Ö megállapítja, hogy valóban beteg vagy, és erröl kiállít egy igazolást. A munkáltatódat azonnal felhívod, elmondod neki, hogy mi a helyzet. Hacsak nem két napja dolgozol ott, valószinüleg megérti. Amikor visszamész No.-ba azonnal keresd fel az ottani háziorvosodat, és mondd el neki mi történt. Lehet, hogy ö is kiállít (visszamenöleg) erröl igazolást, vagy csak segít lefordítani a magyar „táppénzes papírt“. De el kell fogadnia a munkáltatónak, ez tény! Azonban hangsúlyozom, ettöl még felmondhatnak neked!

Szóval ez semmiképp sem jó taktika a szabadság meghosszabbítására! Feltételezem, hogy ehhez kevesen folyamodnak és tényleg csak vészhelyzet esetén mennek el a „földi“ orvoshoz. Azonban még mindig jobb elmenni, ha tényleg betegek vagyunk, mint egyszerüen csak többé vissza se menni…

Figyelem! Az infokat egy munkaadótól kaptam ( stílusosan egy munkaerö-kölcsönzötöl), tehát ha hibáznék, kérlek javítsatok ki! De a b@sztatásért bosszút állok ígérem B)

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • DECOTEXT
  • DECOTEXT profilkép
  • Nem elérhető
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Messziröl jött ember túl késön ér ide!
Több
9 éve 3 hónapja #38292 Írta: DECOTEXT
DECOTEXT válaszolt a következő témában: Táppénz magyar honban

AF Recruiting írta: Akkor boncolgassuk kicsit a betegszabadság témát! Föképp, ha otthon Magyarországon ér minket a baj…


Sok minden így van, de ez így egyben nem egészen korrekt!
Először is elfogadják a német betegbiztosítási kártyát Mo.-on. Legalább is az enyémet minden további nélkül elfogadták! (TKK fényképes biztosítási kártya) Ez itt csak egy minta:
http://www.tk.de/centaurus/servlet/contentblob/510876/TeaserKategorie/69910
Másodszor: itt a munkaadóm elfogadta a magyar táppénzes papíromat, s noha nem kérte, én elláttam hivatalos forditással, mert amikor beteg lettem Mo.-on akkor otthon voltam szabin.
Harmadszor: semmilyen költség nem terhelt Mo.-on és semmit nem kellett megelőlegeznem az orvosi ellátásért. Csak a gyógyszert kellett fizetnem, ami maradt is önköltséges "kemény 10 euró".

Igaz, én 15 éve vagyok a cégnél és ez alatt az idő alatt összesen 4x voltam táppénzen. A leghosszabb időszak ez az 5 nap volt egyben. A betegségem egy hét volt, s ez így (akaratlanul is) 1 héttel meghosszabbította a szabimat Mo.-on, miközben ez a szabi nem vonódott le No.-ban mivel táppénzen voltam! Az is igaz, hogy én még Mo.-on mindent bescanneltem és online megküldtem a munkaadómnak, pedig mondták telefonon, hogy elég ha majd jövök!! Még ők vigasztaltak, hogy csak kúráljam ki magam ne idegeskedjek! Semmilyen hátrányom nem volt a dologból! Igaz, én is mindig lojális voltam a céghez és vagyok is!

Kedves AF Recruiting! Én állítom, hogy ha egy dolgozó valóban beteg és nem csak a trükkök tömkelegét sorakoztatja fel a munkaadóval szemben, akkor a munkaadó is lazán kezeli a dolgokat! Én még 2-3 hetet is tölthetnék betegszabi Mo.-on azt is elhinnék, de ilyet soha nem tennék! Én akkor valóban beteg voltam!! Itt kell még megjegyeznem hogy a nejemnek is és nekem is van VISA hitelkártyánk, amivel még külön jár egy betegbiztosítás (az árban s használatban benne van) így ha valamiért nem fogadná el valahol a német TKK kártyánkat akkor ez is érvényes lenne! Nem hiszem, hogy ez egyedi eset!

DCT

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
8 éve 8 hónapja #39605 Írta: Juditka
Juditka válaszolt a következő témában: Táppénz magyar honban

Sziasztok,

segítségeteket szeretném kérni, mert nem tudom hogy mit tegyek.
Idősotthonban dolgozom 10 hónapja. 2 hónappal ezelőtt a munkahelyen becsípődött a derekam, majd orvos, 2 hét táppénz, majd úgy éreztem újra fogok tudni dolgozni. Visszamentem, de 2 hétnél tovább nem bírtam elviselni a fájdalmat. Azóta újból betegen vagyok - porckorongsérv- . Azonban eljött a még februárban leadott éves szabadságom időpontja. Tegnap voltam bent személyesen, aláírtam. Ma tudatták velem e-mailben, hogy nem engedélyezik a szabadságot. Írták: ha nem tudok dolgozni menni, akkor vigyek újabb táppénzes papírt. Az AOK-nál azt mondta a hölgy akihez tartozok, hogy haza mehetek tp. ideje alatt Mo-ra, de akkor nem kapok pénzt. Ő javasolta, hogy inkább irassam ki a szabimat.

Üdv: Judit

Judit :)

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • DECOTEXT
  • DECOTEXT profilkép
  • Nem elérhető
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Messziröl jött ember túl késön ér ide!
Több
8 éve 8 hónapja - 8 éve 8 hónapja #39606 Írta: DECOTEXT
DECOTEXT válaszolt a következő témában: Táppénz magyar honban

Kedves Judit!
S mi lenne a kérdésed?

A törvény elöirja, hogy aki nem munkaképes, annak orvosi papir kell, a munkaképtelenségröl. Vagyis egy táppénzes papir! Ez igy van Mo.-on is és itt Németországban is! Ha nem vagy tehát munkaképes, akkor nem is adhatják ki a szabidat hiába irtad alá, vagy hiába tervezeted. Ha itt vagy kiirva munkaképtelennek akkor nem is mehetsz haza, Mo.-ra, csak kkor ha ehez a betegbiztositó és a munkaadód hozzájarul, amit nem kötelezö nekik! Itt No.-ban egy betegségre hat hétig a munkaadó fizeti a táppenzedet, s csak ezután veszi át a betegbiztositó! Ezért feltétlenül konzultálj a munkadóddal.

A porkorongsérv nem játék. Nekem volt, s operáltak mert már a lábam is lebénult. Szerencsere itt operaltak. 3 hónapig voltam táppénzen ezzel az operáció után mert egy rehabilitáció is volt. Ezután szakmai tilalmat adtak ki, mert én géplakatos és hegesztő voltam. s mivel nem emelhettem nehezet, igy átiskoláztak. Igaz ez 1993 körül volt.

Nálad is nehéz lesz ezzel a betegséggel a szakmádban dolgozni, mert idösek otthonában nem lehet elkerülni azt, hogy nehéz fizikai munkád is legyen! àgyakat csinálni, öregeket emelgetni,
takaritani, stb.

DCT
A következő felhasználók mondtak köszönetet: Juditka

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
8 éve 8 hónapja #39607 Írta: Juditka
Juditka válaszolt a következő témában: Táppénz magyar honban

Decotext nagyon köszönöm válaszodat, tudtam, hogy rád számíthatok, de akkor mégis hogy fogok hazajutni Mo-ra?

1. Ha az AOK mégis engedélyezi a hazamenetelemet, -ami kizárt- akkor azt a munkáltatónak is be kell jelenteni?
2. Ha úgy engedélyezi a hazamenetelt, hogy arra az időre nem kapok pénzt, akkor is jelentenem kell a munkáltatónak?

A cégem egész évben nem engedett el a tervezett szabikor, amit akkor el is fogadtam, hisz a gyerekesek, a régebbóta ott dolgozók az elsők.

Még egy kérdés: ez a munkahelyen, munkaidőben, a beteg ellátása közben derék-ideg becsípődés, tényleg nem számít munkahelyi balesetnek?

Üdvözlettel: Judit

Judit :)

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • DECOTEXT
  • DECOTEXT profilkép
  • Nem elérhető
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Messziröl jött ember túl késön ér ide!
Több
8 éve 8 hónapja #39608 Írta: DECOTEXT
DECOTEXT válaszolt a következő témában: Táppénz magyar honban

Kedves Judit!
Mindenképpen konzultálj a biztosítóval és a munkaadóddal is! Ahogy irtam! Az elsö 6 hétre a munkaadó fizet s csak utána veszi át a költségeket a betegbiztositó! Ezért kell mindkettövel lezongorázni az ügyet! Ez nem játék s itt sok pénzröl van szó.

Ha valóban beteg vagy akkor egy ilyen utazás sem nagyon ildomos! Mondhatják, hogy ha tudsz utazgatni ezer kilómétert akkor munkaképes vagy, mert egy porckorongsérv pont a mozgásban korlátoz.

Ha pénz nélküli hazautazást elfogadsz (kikényszeritesz) akkor kérhetsz fizetésnélküli szabit. Ebbe belemehetnek, de mi van ha romlik a helyzeted egészségileg? Ennél a begeségnél nincsenek csodás feljavulások. A másik, hogy a munkaadónak munkavégzö kell. Könnyen elbocsájthatnak ha trükközöl. Aki beteg az maradjon a seggén, nyugton. Aki utazgat az nem beteg... s elküldenek! Megéri? Rádaásul ennél a leletnél garantáltan jobb itt az ellátás mint Mo.-on!

A munkahelyi balaeset egy fránya dolog, mert ezt a cégek igyekeznek elkerülni hiszen ilyenkor 100%-os bér já(na). Ráadásul könnyen kaphatnak egy ellenörzést is, hogy mitöl volt ez, s volt e a cégnek valamilyen kihágása. Ez a betegség azonban egy belsö sérülés, s mondhatni a "hibás müködésed" okozta a bajt! Ezt tehét nem fogják elfogadni munkahelyi balesetnek. Ha pl. a munkhelyen elcsúszol, mert sikos lépcsö, s eltöröd a karod, az munkahelyi baleset lenne.

Mindiig nézik az okot és az okozatot!
Mondhatkják, hogy miért nem kértél
kolegától segitséget, az emeléskor??

Jegyzet: nálam a munkahelyen tudják, hogy engem operáltak. Bármilyen fizikai
munkanál kihagynak. Pl költözött a cég, s nekem egy szekrényt vagy asztalt nem
kellett megfognom, s a fiatal kolegák csinalták. Nálad a munkahelyen azonban ez
mindennapos, igy tudnod kellene hogy hogyan emelj nehezet!

DCT
A következő felhasználók mondtak köszönetet: Juditka, mahlzeit

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!