A tökéletes önéletrajz

Több
9 éve 4 hónapja #38269 Írta: Gergoo
Gergoo válaszolt a következő témában: A tökéletes önéletrajz

Egyszerű és hatékony önéletrajz készítési mód az Europass segítségével! ;)

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
9 éve 4 hónapja #38293 Írta: AF Recruiting
AF Recruiting válaszolt a következő témában: A tökéletes önéletrajz

Lebenslauf – azaz Ars Poetica

„Én a néppel szövetkeztem, meg hogy jó legyen, nekem!“ – Vallom én is …

Bár eme kijelentésem sokak bánatára nem azt jelenti, hogy bágyadt lelkivilágú embereket akarok pátyolgatni…közel sem! Mindinkább a szinte már tökéletesre fejlesztett szarkazmusomat és narcisztikus hajlamomat szeretném sok emberen kiélni. Karmaimat megforgatni, fogaimat reszelni rajtuk. Hát most sem lesz másképp! Azonban remélem, némelyek tanulni fognak belőle!

Szinte kivétel nélkül minden komolyabb álláshirdetésre egy jól elkészített önéletrajzzal lehet csakis jelentkezni. Ugyebár ez esetben német nyelvű CV-röl beszélünk. Bármilyen szarul is hangzik, sokszor addig szóba sem állnak velünk, amíg valamilyen képet nem kaptak rólunk. Hogy miért? Hát ez sem a „gordiuszi csomó“. Őszintén: a mai rohanó világban nincs idő minden egyes érdeklődő emberrel foglalkozni, minden kis szikrára ugrani. Egy jól képzett HR-szakember szeretne csakis kizárólag az állásra megfelelő jelöltekkel foglalkozni. Csakis azokkal, akiket komolyan érdekel a dolog, és nem kérdések ezrével bombázza öt! Ez soha nem vet senkire sem jó fényt! A sok kérdés már teljesen megingatja a bizalmat. Találkozni is sok olyan álláshirdetéssel, hogy: „ ne zaklass, ha érdekel, küldj önéletrajzot! „ Már ez is egyfajta szűrés, és nem nagyon érdekel senkit, ha ez bántó…Ez van srácok, komolyan kell venni

Ha úgy döntünk, hogy elküldjük a CV-t, akkor sem mindegy azonban, hogy milyet. A legfontosabb: mindig a kívánt nyelven! Ha németet kérnek, akkor az legyen, ne magyar, ne angol ne héber! Ezzel megint egy rossz pontot szerezhetünk, mert ha nem az adott nyelven küldjük, akkor az azt fogja sugallni, hogy el sem olvastuk a hirdetést, tehát máris a felületes munkánkról árulkodunk.

Egy jó önéletrajz elkészítése nem igényel különösebb tudást, feltéve, ha ismerjük önmagunkat! Nem a nyelvtani helyesség a lényeg, de azért ne egy az egyben a google fordítóba másolva készítsük el! Akkor már inkább a saját magunk által ismert szavakból. Személy szerint szívesebben fogadok egy ilyen önéletrajzot, mint egy hiper-szuper tolmács vagy fordító által elkészítettet! Ha látszik, hogy az illető maga készítette, akkor már tudni, hogy legalább akar is tenni valamit az állás megszerzése érdekében, és a nyelvtudásáról is képet kapunk!

A személyes adatokból csak a legfontosabbak kellenek, név, cím, életkor (vagy születési dátum). Az, hogy ki kivel él, hányan vannak a családból börtönben, vagy hányan élnek a volt Mezopotámia területén senkit sem izgat. Azonban van ezen kívül még 4 fő rész, amit feltétlen maximálisan kidolgozva kell megcsinálni:

- Képességek: mindent le kell írni, amit úgy érzünk fontos lehet! Ez lehet szakmai vagy szociális képesség! Tehát egy festő ne csak azt írja: festés…hanem azt is, hogy milyen anyaggal, milyen felületen, tud-e tapétázni stb. Egy autószerelő részletezze, hogy milyen típusokban jártas, tud-e az újkor vívmányaival is bánni. Egy villanyszerelő ismertesse, hogy csak égőt tud cserélni, vagy esetleg a PLC-programozásban is jártas… Legyen legalább 10-12 különféle dolog feltüntetve!

- Munkahelyi tapasztalatok: a legszebb hiba: 2010-töl 2013-ig Bádogos, Kiss Kft, Nagyatád…hát ezzel valóban sokat árultunk el magunkról! Egy kérdés: kocsit is így akarsz venni? Nem vagy kíváncsi rá, hogy mi volt eddig? Elég neked az, hogy: 2008-tól a mai napig: autó…hát nem hiszem. Minnél több részletre vagy kíváncsi! Hát így van ezzel a humán-erőforrás szaki is. Szeretné tudni, hogy a Kiss Kft-nél mit csináltál, mik voltak a súlypontok, mi az, amit jól ismersz. Nagyon sok kérdést fogsz ezzel megelőzni! Tájékoztasd a bácsit vagy nénit, hogy mire vagy képes! Ne csak a beosztást írd bele!

- Végzettségek: tól-ig, iskola neve, megszerzett képesítés. Ha nem fejezted be, de úgy érzed valamit ér a megszerzett tudásod, azt is leírhatod, azonban szólj, hogy nincs papírod róla! Mindent írj le, amid megvan, még ha ez egy gazdasszonyképző is!

- Egyéb információk: Jogosítvány, saját autó, hobbi, célok, érdeklődési kör. Na die jöhet minden, ami az előző három pontba nem fért bele. Na persze a „hobbim a csajozás és a kocsikázás“ itt sem nyerő. Ami fontos, tudasd, azonban légy elővigyázatos is! A szexuális érdeklődés és a politikai hovatartozás egyaránt veszélyes pálya…Itt dolgozókat keresnek és nem filozófusokat.

Summázva: az önéletrajz legyen számodra egy tükör! Szépíteni lehet, de hazudni nem! Nem kell 10 oldal, de egy nem biztos, hogy elég. Ha pályakezdő vagy, akkor a tanulmányaidat kell jó színben feltüntetni. Ha meg egy öreg róka, akkor a megszerzett tapasztalatokat. A lényeg: vedd a fáradtságot és mutasd be önmagad!
A következő felhasználók mondtak köszönetet: Gergoo, DECOTEXT, moonic

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • DECOTEXT
  • DECOTEXT profilkép
  • Nem elérhető
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Messziröl jött ember túl késön ér ide!
Több
9 éve 4 hónapja #38294 Írta: DECOTEXT
DECOTEXT válaszolt a következő témában: A tökéletes önéletrajz

Kedves AF Recruiting!
Szuperül leírtad, de szokásomhoz híven, kiegészíteném egy kis saját (!) történettel! Igaz a dolog már nagyon régen történt, de nem vesztett semmit az aktualitásából! Történt annak idején, hogy a 90-es évek, legelején munkát kerestem.Már javában kint voltunk s a nejem dolgozott. Rengeteg (117) pályázatot küldtem el, először a környéken, később ez egész országban s csak jöttek sorban a NEM-ek! Ki indolkolta, ki nem passzol-al lemondta és sok volt aki válaszra sem méltatott. Akkor jött az ötlet, hogy beleírom, hogy Mo.-on pár évig voltam önálló vállalkozó csak közben kijöttünk is azt feladtam! VIGYÁZAT! Ez füllentés volt, s úgy kellett beadnom, hogy hihető legyen! Nos, én otthon (magán szorgalomból) megtanultam jó pár 3D szerkesztő prgramot, grafikai programot, s egyéb hasonló területen használatos pl. animációs porgramot, de ha ilyet kerestek akkor végzettséggel kellett, ami nem volt!
Ebbe a kiegészítésbe, hogy én maszek voltam került bele a "több éves gyakorlatom", tehát olyat állítottam amit valóban tudtam, csak hát a környező mese az nem stimmelt, de mindez itt ellenőrizhetetlen volt. Újabb 10 pályázatot küldtem el és csodák csodája 4 meghívást kaptam 2 héten belül. Természetesen azonnal ezekre a sofrawekre kérdeztek rá és mivel tudtam a válasz sőt teszteltek is (volt valóban ismeretem!) igy az első job be is jött azonnal. A mulatságos az volt, hogy ezen a területen (garfika) nem nagyon volt akkor kereslet ennek ellenére már fél éve dolgoztam, amikor jött ismét egy meghivás az egyik pályázatomra.
(Ők úgy látszik valamit kivártak.)

Szóval lehet valóban szépíteni a dolgokat,
de csak olyannal, amivel nem bukunk bele!

DCT
A következő felhasználók mondtak köszönetet: AF Recruiting

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
9 éve 4 hónapja - 9 éve 4 hónapja #38305 Írta: Gergoo
Gergoo válaszolt a következő témában: A tökéletes önéletrajz

Egy apróságnak tűnő és csak kapcsolódó megjegyzésem lenne! A tökéletes önéletrajz mellett figyeljünk a közösségi profiljainkra is! Legyünk bármilyen, jó szakemberek ha az idővonalunk teli van pl. már szerdától (mindjárt péntek :party: ) és vasárnap (holnap, hétfő :puke: ) likeokkal akkor ne csodálkozzunk ha nem is reagálnak a jelentkezésünkre! ;) :laugh:
A következő felhasználók mondtak köszönetet: AF Recruiting

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • DECOTEXT
  • DECOTEXT profilkép
  • Nem elérhető
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Messziröl jött ember túl késön ér ide!
Több
9 éve 4 hónapja #38306 Írta: DECOTEXT
DECOTEXT válaszolt a következő témában: A tökéletes önéletrajz

Gergoo írta: Egy apróságnak tűnő és csak kapcsolódó megjegyzésem lenne! A tökéletes önéletrajz mellett figyeljünk a közösségi profiljainkra is! Legyünk bármilyen, jó szakemberek ha az idővonalunk teli van pl. már szerdától (mindjárt péntek :party: ) és vasárnap (holnap, hétfő :puke: ) likeokkal akkor ne csodálkozzunk ha nem is reagálnak a jelentkezésünkre! ;) :laugh:


Sőt! Egyáltalán nem ajánlatos ilyen helyeken jelen lennünk! Nem egy munkaadó
scanneli az ilyen "arckönyvet" , "csivitelőt"vagy egyéb portálokat! Oszt' ha van olyan
hogy saját néven egy csomó adattal, esetleg kompromitáló fotóval peckeskedik
ezeken valaki, hamar a sülyesztőbe kerül a pályázatunk! Ezért is veszélyes ilyen
helyeken privát adatokat megadni s terjeszteni!

(Persze hivatalosan soha nem fogja ezt egy munkaadó bevallani, de ttől még csinálják!!)

DCT

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!