Kettős háztartás adókedvezmény

Több
9 éve 2 hónapja #38682 Írta: mahlzeit
mahlzeit válaszolt a következő témában: Kettős háztartás adókedvezmény

DECOTEXT írta: Szóval. Mindenki magyar állampolgár. Mindenkinek van itt és Mo.-on is egy állandó lakcíme. Itt csak bérlakásban lakunk, s laktunk.
Egymásról meg símán be tudjuk bizonyítani, hogy a másik otthon van.... Vagy nem?

Nyilvan az adohatosagnak nem lesz gyanus, mikor a csaladi adobevallasban ervenyesitett kettos haztartasvezetes mellett, mindkettotoknek nemet cegtol jon a fizuja.:) Meg lehet probalni..
A következő felhasználók mondtak köszönetet: zigeuner

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
9 éve 2 hónapja #38698 Írta: Athena1985
Athena1985 válaszolt a következő témában: Kettős háztartás adókedvezmény

Szia DEKO!

Erre a válaszom az ADOMagazinom cikke, amit ha nem baj, bemásolok ide:

Kettős háztartásvezetés mint adókedvezmény Németországban

A kettős háztartásvezetés fogalma közkedvelt a Németországban munkát vállalók körében, hiszen nagy mértékben csökkenti a adóalapot és jelentős adóvisszatérítéshez vezethet, amennyiben teljesíti az adózó igénybevételének feltételeit.
A továbbiakban szeretnék részletesen beszámolni a kettős háztartásvezetés feltételeiről illetve az igénybe vehető kedvezmény körébe tartozó költségekről.
Először is tisztáznám a kettős háztartásvezetés fogalmát:
Kettős házartásvezetés a EStR 9.11 szerint akkor jön létre, ha az adózó az állandó lakóhelyén kívül egy másik helyen tartózkodik és ott munkát vállal. A kedvezmény első és legfontosabb pillére tehát egyértelműen a munkaviszony létesítésével kapcsolatos indíték, mely könnyen igazolható.
Második alappillér azonban kevésbé egyértelmű, ezért komplexebb elbírálást igényel: A saját háztartás (eigener Hausstand),fő lakóhely megléte. Ezen a lakhelyen a munkavállalónak életvitelszerűen (Lebensmittelpunkt) kell tartózkodnia, saját háztartást kell fenntartania. Az adóhivatal számára logikus érv, ha a család többi tagja a munkavállaló fő lakhelyén tartózkodik életvitelszerűen. Egyedülállók esetén azonban nehezebb bizonyítani a kettős háztartás meglétét, hiszen a legtöbb esetben nincs nyomos indíték két háztartás fenntartására, megfelelő indokkal azonban nem lehetetlen igazolni, például egy határozott idejű németországi munkaviszony esetén (figyelem, új rendelkezések 2014-től, lásd előző cikk).
A jogszabály értelmezése szerint létesülhet kettős háztartásvezetés, amennyiben az adózó munkavállaló igazolja az adóhivatal felé szoros kapcsolatok meglétét (családtagok, rokonok a fő lakóhelyen, rendszeres aktivitás), a tapasztalat sok esetben azonban azt mutatja, hogy egyedülállók esetén a kettős háztartásvezetés igazolása körülményes és sok esetben elutasításhoz vezet (lásd bírósági döntések lent). Ezért fontos, hogy az adózó adótanácsadójának egyértelműen felvázolja családi- , valamint tartózkodásának körülményeit, hogy az adókedvezményt minél pontosabban be lehessen határolni. Amennyiben a kettős háztartásvezetés nem vehető igénybe, lehetséges esetleg egyéb kedvezmények, például családtagok támogatásának igénybe vétele, ezért érdemes mindenképpen adótanácsadóhoz fordulni.
Az előzőek alapján tehát összegezhető, hogy a kettős háztartásvezetés kizáró oka, ha a család lakcímét átjelenti Németországba, akkor is, ha külföldi lakását továbbra is fenntartja, hiszen az adóhivatal abból indul ki, hogy a családegyesítéssel a munkavállaló és családtagjai feladják kőlföldi lakóhelyüket és közös háztartást létesítenek Németországban.
Milyen költségek elszámolása lehetséges adókedvezményként:
1. Munkavégzés helyén fenntartott második (tartózkodási hely szerinti) albérlet vagy tulajdon, illetve ennek rezsiköltségei – R 9.11 (8)
2. A kiköltözés évében a kiutazás illetve visszaköltözés esetén az utolsó hazautazás – R 9.11 (5) illetve kiköltözés, átköltözés tételes költségei (az általány (Umzugskostenpauschale) BUKG szerinti egyéb költözési költségeknél nem lehetséges, helyette azonban berendezési tárgyak számlával történő igazolásával – R 9.11 (9)
3. Ellátási általány (Verpflegungsmehraufwand) az első 3 hónapban – R 9.11 (7) Nr. 1
4. Hazautazások (Familienheimfahrt) költségei (hetente 1x) - R 9.11 (7) Nr. 2
5. A heti hazautazások helyett elszámolhatóak telefonköltségek max. 15 perc időtartamig.
A kettős háztartásvezetéssel kapcsolatos adókedvezményekről illetve ezzel kapcsolatos bírósági döntésekről a VLH honlapján olvashat részletesen:
I. Bírósági döntés fő lakhely illetve másodlakhely meglétével kapcsolatban:
www.vlh.de/wissen-service/steuer-nachric...erden-anerkannt.html
II. Ezek a költségek számolhatóak el másodlakhellyel kapcsolatban:
www.vlh.de/arbeiten-pendeln/pendeln/dies...en-sie-absetzen.html
III. Családlátogatások elszámolása:
www.vlh.de/arbeiten-pendeln/pendeln/fami...erlich-absetzen.html

IV. Bírósági döntés nem házas párok kettős háztartásvezetésének elfogadásáról:
www.vlh.de/arbeiten-pendeln/pendeln/dopp...irateten-paaren.html
A következő felhasználók mondtak köszönetet: Gergoo, gejza, zsoltiabéka

Kérjük, hogy Belépés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!