Tomi 33 évesen érkezett Baden-Württenbergbe majd párja, Zsuzsi is követte Őt a múlt évben.

Zsuzsi, mit csináltatok otthon mielőtt kijöttetek?
Végzetségem élelmiszeripari szakmunkás, de a kreatív dolgok jobban érdekeltek, így megtanultam varrni és évekig bedolgozóként dolgoztam.
Tamás Víz-gázszerelő végzettségét tekintve de sosem dogozott a szakmájában, mielőtt kijött is biztonságiőrként dolgozott.

Milyen okokból kifolyólag döntöttetek a külföldi munkavállalás mellett?
Megismerkedésünk után közös vállakozásba kezdtünk, nyitottunk egy használtruha üzletet és indítottunk egy takarító céget de sajnos az otthoni körülmények és a gazdasági helyzet sem tette lehetővé, hogy két vállalkozásbol megélhessünk és nem láttuk a lehetőségeket jövőbeli terveink megvalósításához sem.

Miért Németország lett a kiválasztott cél?

Testvérem ajánlotta a lehetőséget Tominak, hogy kicsit helyre jöjjünk anyagilag, mert az Ő veje itt dolgozott egy magyar cégen keresztül. 2008. áprilisában elkezdett itt dolgozni és mivel egyedül nekem nem sikerült a vállakozásainkat helyre hozni otthon így tavaly én is feladtam mindent és utána jöttem.

Voltak már esetleg rokonok, barátok itt akik segítettek akkor, igaz?
Igen az unokatestvérem itt él a férjével, sokat segítettek nekünk.

Mik a tapasztalataid, könnyű beilleszkedni és munkát találni?
Nagyon nehéz munkát találni főleg nyelvismeret hiányában, de a beilleszkedés nem nehéz úgy vettem észre nagyon segítőkészek itt az emberek. Főleg a hivatalos ügyek elintézésénél érezhető.

Találkoztál-e megkülönböztetéssel, elõítélettel?
Nem igazán, mondjuk mi vidéken kis városban élünk, itt nagyon kedvesek és készségesek, sőt kutyasétáltatás közben ha találkozom emberekkel és kiderül, hogy magyar vagyok még nagyon meg is örülnek neki.

Beszélitek-e a nyelvet?
Sajnos nem, Tominak ugyan már egész jól megy a két év alatt azért ragadt rá valami, én még csak 10 hónapja vagyok itt de azért már egész jól elboldogulok.

Jelenleg mivel foglalkoztok, elégedettek vagytok?
Tomi komissiozik és targoncázik egy logisztikai cégnél magyar cégtől kihelyezett munkaerőként, én helyileg ugyanott, de a német cég alkalmazásában mint takarító. Egyelőre elégedettek vagyunk, normálisan megfizetnek és jó a csapat, sokat segítenek a nyelvtanulásban is.

Mennyire különbözik a német mentalitás a magyartól?
Szerintem sokban. Mi magyarok állandóan rohanunk, Ők meg mindenre ráérnek de mintha kicsit különcök lennének.

Említs meg néhány dolgot a külföldi munka előnyeirõl és hátrányairól.
Hátrányokkal még csak a nyelvi nehézségeimben találkoztam, elõnyei az előbbre jutás lehetősége, nincsenek korlátok, szabadon vállakozhatsz, dolgozhatsz és anyagilag is jobban megéri.

Szorosabb barátságot sikerült-e németekkel, más nemzetűekkel esetleg magyarokkal kötnötök?
Igen, különféle forumokon mint például az Iránynémetország.com már találtunk magyar barátokat és magyar származású németeket is.

Mivel töltitek a szabadidőtöket kint?
Én festegetek, varrogatok, bútorokat újítok fel és sokat sétálgatunk a kutyusokkal.

Tartjátok-e a kapcsolatot a Magyarországon maradt családtagokkal, barátokkal?
Természetesen, interneten, skypon és msn-en.

Szoktatok hazalátogatni Magyarországra?
Igen, autóval megyünk, kb. 2 havonta.

Meddig tervezitek a kint tartózkodást?
Szeretnénk itt letelepedni és vállakozást indítani, ami már folyamatban is van. Lángost és magyaros ételeket fogunk készíteni.

Mit tanácsolnál a most kiindulást tervezőknek?
Mindenképp nézzenek utána interneten vagy érdeklődjenek ismerősöktől, hogy mik itt a szokások a munkával az élettel kapcsolatban mert sok minden másként van mint otthon. Ha nem tudnak németül és nagy terveik vannak mindenképp csak úgy induljanak el ha van segítségük mert ezek nélkül nagyon nehéz lesz.

Köszönjük, sok sikert nektek.

Te is megosztanád egy interjúban németországi terveidet, kijutásod-boldogulásod esetleg kudarcod történetét? Itt léphetsz kapcsolatba velünk.

Irány Németország! A németországi magyar portál.