Európa legerősebb gazdasága. Ahol 2015-től 8,5 euróra emelik a minimálbért, ahol boldogulsz és ahol kedvelnek minket. Hogyan tervezzünk? Hogyan kezdjünk bele? Mire készüljünk fel? Mi vár ránk? Megéri? Szubjektív.

Most nem jövök azzal, hogy statisztikai adatok alapján… Nem sok értelmét látom.

A legfontosabb, hogy tudd, hogy mit akarsz és készülj rá céltudatosan, következetesen. Ne add fel, mert kockáztatsz. Nem is kicsit.

Legyen terved és elképzelésed. Kérdezz ismerősöket akik már kint vannak vagy voltak. Egyedül belevágni ismerős és szállás nélkül merész vállalkozás, de persze nem lehetetlen, de nem is ajánlatos. Legyen tőkéd! Pénz nélkül ne várjunk csodát, főleg mert néhány hét alatt csakis nagy szerencsével találhatsz munkát. (Vagy gerinctelen módon érvényesülsz, de ne feltételezzünk rosszat…) Mennyi az az annyi? Annyi, amennyivel nyugodtan és görcsölés nélkül kihúzod 1-2 hónapig amíg munkát találsz. (Legyen ez az összeg 500.000 Ft. Ennyi biztosan elég.) De ne aggódj, találsz munkát ha elég talpraesett és határozott vagy. Munka van bőven. Legyen nyelvtudásod! Németországban nagy a türelem a nyelvtudás szempontjából. Ha csak alapszinten megérteted Magad már lehet, hogy elég. (Ausztriában és Svájcban nem feltétlenül, sőt.) Fejlődnöd kell és el is várják. Ha munkád van, bizonyítanod kell. Nem csak Magadat de a hazádat is képviseled!

Nem az emberek közvetlensége és humorérzéke miatt vagyunk sokan itt, hanem a pénz miatt, a biztos megélhetés miatt és a biztonságunk miatt. Valaki jól érzi magát, valaki kevésbé, de egyet leszögezhetünk: Mindig csak egy külföldi maradsz. Egy idegen, akinek igenis le kell tennie valamit az asztalra, hogy egyszer befogadják. Hosszú folyamat, de van olyan országrész ahol könnyebben, van, ahol nehezebben megy a beilleszkedés. Megbízhatósággal és munkával sok mindent elérhetsz.

Más világ, de azt mondják, van az a pénz, amiért megszokod…

Sok minden más: Az emberek gondolkodása, mentalitása, munkához való hozzáállása és persze az erkölcsök…

Tapasztalataim szerint nagyon kedvesek a németek. Akkor sem akar Neked rosszat, ha tudja, hogy bármikor átverhet. Segítőkészek, de bizonyos esetekben rosszindulatúak is. Munkájukban, gondolkodásukban nem sok logika van, de megfizetnek. Nem mindegy, hogy otthon sok munkahelyen 80 ezer forintért nézed és asszisztálsz a sok hülyeséghez vagy itt közel félmillióért. A német nyugodt. Ha itt vagy úgy érzed semmi gondjuk nincs. Ha Te ideges vagy, nem érti, hogy miért. Van mit tanulnunk tőlük ilyen téren is. Egy nagyon pozitív: Ha otthon helytálltál akkor itt, ugyanazzal a mentalitással sokra viheted. Tény, hogy nem dicsérnek orrba-szájba (enyhén szólva), de elismer…

Ez nem a “földi paradicsom” ez az a hely, ahol megéri dolgozni, mert hagynak élni és előrébb jutni. Irány Németország!