Több mint egy tucat magyar dalt ihletett meg a kivándorlás. Több előadó, együttes érezte úgy, hogy erre a valós és egyre súlyosabb problémára fel kell hívni a figyelmet. Itt most nem arról van szó, hogy a benzin drágult 3 forinttal. Ez sokkal nagyobb probléma…

Olyan probléma, amire reagálnunk kell!Quimby, Kiscsillag, 30Y, DopeMan, Deniz&Vekonyz, Geszti Péter. Csak néhányan azok közül, akik elég fontosnak tartották ezt a témát ahhoz, hogy dalok formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy mi is történik ma a magyar társadalomban és arra, hogy ezt a folyamatot meg lehet és meg is kell állítani mert ha nem, akkor az akár egy társadalmi tragédiába is torkollhat.

Deniz a kazincbarcikai rapper a “Holnapután” című dalában így fogalmaz:

“ezeregy kérdés ezeregy veszély
ez nem csak egy újkori szeszély
elmegy még az is aki nyelvet se beszél
ez szerinted kalandvágy?
Akkor testvér te nem is vagy magadnál
keményebbnek kell lenni mint Tyson
ahhoz, hogy hónapokig csak skype-on
keresztül lásd a családod
itt nem segítenek a tanácsok
idegen világ tele idegenekkel
kevesen bírják már idegekkel…”

Mindig volt bizonyos mértékű kivándorlás, de ami az utóbbi 2-3 évben történik azzal igenis foglalkoznunk kell és nem csak foglalkoznunk kell, de meg is kell oldanunk. Egyetemi kutatások alapján a fiatalok a tervezhetetlenséget, a létbizonytalanságot, a jövőkép hiányát tartják a legnagyobb problémának. Eljött a fiatalok ideje. Eljött a mi időnk! Nem vetjük meg a munkát, de van önbecsülésünk és tudjuk mit érünk. Minket otthon “beáraztak”! Akik tud az cselekszik és aki kockáztat, az nyer! Nekünk jövőkép kell és nem csak nekünk, de azoknak is, akik mögött 20-30 év munkája van.

Sokan nem tehetünk mást. A folyamat a Szózatunk megfordítása: Nem kell itt élned és nem kell itt meghalnod.

Én még mindig hiszek. Hiszem, hogy lesz hova és lesz miért hazatérjünk.

“… nincs új a nap alatt. Ha el is mész térj vissza mint a madarak” (Deniz)