Avagy gazdasági menekült-stop. A német kormány korlátozni akarja a Bulgáriából és Romániából érkező bevándorlók Németországba költözését. “Aki csal, az repül” szól a CSU szlogenje.Többek között azok ellen irányul a törvénytervezet, akik visszaélnek a “Kindergeld”, vagyis a gyermekek után járó támogatás felvételével.

Akik többször kívánnának élni ezzel a támogatással 5 évig nem utazhatnak be Németországba. Persze “kiskapu” még így is van. Schengen…

Főleg a keletebbről érkezők élnek vissza a “vendégszeretettel”. Akik túlságosan is otthon érzik magukat. Ezek “ihlették” azt a lépést is, hogy Németországban 6 hónap állna rendelkezésre a munkakereséshez, tehát 6 hónapig lenne érvényes a tartózkodási engedély is.

De nem csak a munkavállalók, de gyakran a munkáltatót is visszaélnek helyzetükkel, akik 1-2 eurós éhbérért (ismerős) alkalmaznak (persze feketén) kelet-európai bevándorlókat embertelen elhelyezési körülmények között. Persze ez nem jellemző, de aki nyelvtudás és szakmai végzettség nélkül indul útnak, könnyen áldozatul eshet.

A Balkánról érkezők egyre inkább megpecsételődnek. Nem nyaralni érkeztünk Németországba, hanem dolgozni. Ne a német államot akarjuk megrövidíteni, hanem az életünket építeni. Felelősséggel és köszönettel amiért befogadtak minket.