Burjánzó atompara

Óvatos váltást sürget a német atompolitikában a "Bölcsek Tanácsa

Egyfajta új ipari forradalomról beszélt, és az atomenergiáról való lemondás mellett foglalt állást az a korábbi tekintélyes politikusokból, valamint tudósokból és egyházi képviselőkből álló bizottság, amelyet Angela Merkel kancellár bízott meg a jövőbeni energiapolitikával kapcsolatos irányelvek kidolgozásával.

EA testület megerősítette, hogy az energiapolitikai váltás sikere érdekében társadalmi konszenzus elérésére törekszik. Ennek érdekében az elkövetkező hetekben egy sor nyilvános rendezvényt tervez. Végleges jelentését - mint közölte - május végéig terjeszti a kancellár elé. (MTI)Figyelmeztetett a bizottság annak elkerülésére is, hogy elítéljék azokat az államokat, amelyek továbbra is támaszkodnak az atomenergiára. A Bölcsek Tanácsa óvott attól, hogy Németország atomerőművekből származó áramot külföldről importáljon. Korábban ugyanis javaslatok hangzottak el arra, hogy az erőművek leállítása nyomán - a biztonságos áramellátás érdekében - az ország Franciaországtól és Csehországtól szerezzen be atomerőművekből származó áramot. Mit tesz Merkel?
Angela Merkel közölte, hogy az atomenergiával, illetve az atomerőművekkel kapcsolatos új politika irányelveit - a bizottság jelentését is szem előtt tartva - júniusban jelentik be.A fukusimai tragédia nyomán Merkel kancellárra szinte minden oldalról óriási nyomás nehezedett az atomerőművekről való mielőbbi lemondás érdekében. A kancellár ígéretet tett a kormány korábbi atompolitikájának módosítására, és elrendelte, hogy a hét legrégebbi atomerőművet átmeneti időre állítsák le. Ügyelni kell ugyanakkor arra, hogy a szükséges energiapolitikai fordulat terheit - az áram árának növekedése révén - ne az állampolgárok viseljék, óvni kell a munkahelyeket, és figyelni kell a környezetvédelmi szempontokra is. A testület hangoztatta, hogy Németország új ipari forradalom előtt áll, a fordulat ütemezésével kapcsolatban azonban semmifajta időpontot nem említett. A Bölcsek Tanácsának elkeresztelt bizottság ugyanakkor óvott a sietségtől, hangoztatva, hogy a fordulatot körültekintően kell végrehajtani. A volt kancellár, Helmut Kohl környezetvédelmi minisztere, Klaus Töpfer által vezetett testület jelentéséből pénteken láttak napvilágot részletek. A bizottság - mint a jelentés hangsúlyozta - abból indul ki, hogy Németországnak le kell mondania az atomenergiáról, illetve az atomerőművekről. (MTI) Fotó: AP/SITA

Irány Németország! A németországi magyar portál

MTI