Magyarország két új főkonzulátust nyit Németországban - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter a német külügyminiszterrel hétfőn Berlinben folytatott megbeszélése után.

Navracsics Tibor a Frank-Walter Steinmeierrel közösen tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy Düsseldorfban és Frankfurtban nyílik magyar főkonzulátus. Az új képviseletek révén Magyarország "még közelebb kerülhet a német közvéleményhez" - tette hozzá.
Frank-Walter Steinmeier kiemelte, hogy a magyarok szolidaritását jelző 1989-es határnyitás nélkül sok német nem nyerhette el volna a szabadságot, és akár Németország újraegyesítése sem valósulhatott volna meg, a közép- és kelet-európai békés forradalmak pedig hozzájárultak az Európai Unió bővítéséhez.
Az ukrajnai válság megmutatta, mennyire értékes mindaz, amit az EU az utóbbi 25 évben elért. Ugyanakkor az EU csak akkor lehet hiteles, és akkor fejthet ki stabilizáló erőt a szomszédságában, ha "szilárd alapokon áll" és következetesen érvényesíti "befelé" a demokrácia, a jogállamiság, a szabadság és a pluralizmus elveit - hangsúlyozta Frank-Walter Steinmeier.
Navracsics Tibor köszönetet mondott Németországnak az euroatlanti integrációhoz az utóbbi 25 évben adott támogatásért. Az EU- és a NATO-tagság megszerzéséhez vezető úton Németország "sokszor kiállt mellettünk" - mondta a miniszter, hozzátéve, hogy hivatalosan meghívta német kollegáját a határnyitás 25. évfordulójának megünneplésére, és Frank-Walter Steinmeier elfogadta a meghívást.

Forrás: MTI, Fénykép: SPIEGEL