Németországban továbbra is kevesen bíznak az Európai Unió intézményeiben, de erősödött az EU-t demokratikus közösségnek tartók aránya - mutatta ki egy szerdán Berlinben ismertetett felmérés.

Az Európai Bizottság berlini képviseletén bemutatott vizsgálat szerint a német lakosság csupán 30 százaléka viszonyul bizalommal az uniós intézmények iránt, 58 százalék szerint pedig jobb nem megbízni a közös intézményekben.
Az adatokat május végén, június elején vették fel, röviddel az európai parlamenti (EP-) választások után. Az előző, tavaly ősszel készült vizsgálatban 29 százalék mondta azt, hogy inkább bízik az uniós intézményekben, a bizalmi index így lényegében nem változott az EP-választások nyomán, és továbbra is a 31 százalékos uniós átlag körül van.
A németek kritikus hozzáállása elsősorban a túlfejlett uniós bürokráciáról szóló, széles körben elterjedt nézeteknek tulajdonítható a bizottság közvélemény-kutató szolgálata, az Eurobarometer felmérése szerint, amely kimutatta, hogy a német lakosság 85 százaléka sokallja a bürokráciát az EU-ban.
Ugyanakkor az elkötelezettség erősödött a közösség iránt. Az EP-választások után készített felmérésben megkérdezettek 81 százaléka értett egyet azzal az állítással, hogy a mai világban egyesült Európára van szükség, ami 1 százalékpontos emelkedés az előző vizsgálathoz képest, és 79 százalék mondta azt, hogy az EU polgárának érzi magát, ami 6 százalékpontos növekedés.
"A bizalom még mindig gyenge, de az EP-választások révén jelentősen erősödött a demokrácia érzülete - mondta a felmérés bemutatóján Richard Kühnel képviseletvezető, rámutatva arra, hogy 41 százalékról 57 százalékra emelkedett azok aránya, akik úgy érzik, hogy számít a szavazatuk az EU-ban.

Forrás: MTI, Fénykép: StOcKy