A német belügyminisztérium pénteken azonnali hatállyal betiltotta az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges iszlamista szervezethez köthető valamennyi tevékenységet, így ezentúl bűncselekménynek számít például a szervezet népszerűsítése és jelképeinek használata.

Bűncselekmény az Iszlám Állam népszerűsítése

A német hatóságok a rendelet révén felléphetnek az IÁ német nyelven folytatott, kiterjedt propaganda-hadjárata ellen, valamint azokkal a személyekkel szemben, akik harcosokat toboroznak az IÁ szíriai és iraki műveleteihez.
A hatóságok lehetőségeit eddig korlátozta, hogy az IÁ-t vonatkozó bírósági határozat híján nem tartják nyilván a külföldi terrorszervezetek között.
Thomas de Maiziere belügyminiszter a rendeletet ismertető sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy már több mint százan visszatértek Németországba abból a nagyjából 400 fős csoportból, amelyet az IÁ és más iszlamista szervezetek képviselői a közel-keleti harcokhoz toboroztak.
A visszatérők közül sokan csalódottan, "frusztráltan" érkeztek meg, mások viszont harci tapasztalatokkal jöttek vissza. Ezek az emberek "megtanulták, hogyan kell gyűlölni és gyilkolni", és súlyos biztonsági kockázatot jelentenek - figyelmeztetett a belügyminiszter.
Az IÁ-hoz kapcsolódó tevékenységek betiltása nem helyettesítheti a társadalom önvizsgálatát. Fel kell tárni, hogy miért lépnek Németországban élő fiatal nők és férfiak a radikalizmus útjára, amely a szíriai és iraki harcokba vezet - hangsúlyozta a Thomas de Maiziere.
A hatósági fellépés mellett "szükség van a szülőkre, testvérekre, barátokra, szomszédokra is" - fejtette ki, hozzátéve, hogy a németországi muzulmán közösség vezető szervezetei is állást foglalnak az IÁ "barbár terrorjával szemben", ami "fontos és jó jel".
A rendelet értelmében tilos egyebek között az IÁ javára pénzt gyűjteni, a szervezet jelképeit viselni vagy bármilyen más módon használni, az IÁ-t népszerűsítő anyagokat terjeszteni. A belügyminisztérium kapcsolatba lépett az internetszolgáltatókkal, hogy a hatóságok hatékonyan léphessenek fel az IÁ propagandája ellen, amely mindenekelőtt a digitális térben terjed.

Forrás: MTI Fotó: corriereadriatico.it