A németországi Brandenburg tartományban a szociáldemokraták (SPD), Türingiában a konzervatívok (CDU) győztek a vasárnapi helyi törvényhozási választáson a késő este kihirdetett előzetes végeredmény szerint.

A választások eredménye

Az euroszkeptikus Alternatíva Németországnak (AfD) bejutott mindkét tartományi gyűlésbe (Landtag), Türingiában pedig a CDU győzelme ellenére megalakulhat az első tartományi kormány, amelyben a Baloldal adja a miniszterelnököt.
A két tartományban öt évre választották meg a helyi törvényhozást. Összesen nagyjából 4 millió választót vártak az urnákhoz, a részvételi arány alacsony volt, Brandenurgban 47,9 százalék, Türingiában 52,7 százalék.
A legnagyobb sikert az AfD érte el. A tavaly alapított párt Brandenburgban 12,2 százalékot, Türingiában 10,6 százalékot ért el. Az AfD így a 16 tartomány közül már háromban rendelkezik képviselettel a helyi törvényhozásban, miután augusztus végén a szászországi Landtagba is bejutott.
Az eredmény az AfD iránti bizalom jele, ugyanakkor azt is mutatja, hogy a választók "intőt" adtak a megmerevedett régi pártrendszer szereplőinek - értékelt Bernd Lucke, a párt társelnöke. Hozzátette, hogy az AfD a két hét alatt aratott három siker révén "a német pártpolitika szerkezetének megújítójaként" lép színre, és bár hajlandó "konstruktív tárgyalásokat" folytatni a lehetséges kormányzati szerepvállalásról, de "nem fut senki után".
Brandenburgban folytathatják a kormányzást a Németország újraegyesítése óta hatalmon lévő szociáldemokraták a Baloldallal, de akár a CDU-val is koalícióra léphetnek, és így még nagyobb többségre támaszkodhatnak a potsdami Landtagban.
A 88 fős testületben az SPD-nek 30 mandátuma van, míg a Baloldal 17, a CDU pedig 21 képviselői helyet szerzett. Ennek alapján az SPD a kormányzást a Baloldallal folytatva a Landtag 47 képviselőjére támaszkodó kormányt alakíthat, a CDU-val együttműködve pedig 51 képviselő támogatására alapozva irányíthatja tovább a tartományt.
Dietmar Woidke miniszterelnök, az SPD helyi vezetője első nyilatkozatában kiemelte, hogy a Baloldallal és a CDU-val is tárgyalni kíván a kormányalakítás lehetőségeiről.
Az SPD 31,9 százalékkal nyert Brandenburgban, 1,1 százalékponttal rontva a legutóbbi, 2009-es Landtag-választáson elért 33 százalékhoz képest. A CDU 23 százalékos eredménnyel a második, 3,2 százalékponttal növelte támogatottságát az öt évvel ezelőtti 18,9 százalékhoz viszonyítva. A Baloldal a támogatói jelentős részét elveszítette, 18,6 százalékot szerzett, szemben a 2009-es 27 százalékkal. Az AfD a negyedik helyre futott be a várakozásokat messze felülmúló 12,2 százalékos eredménnyel. A Zöldek 6,2 százalékot szereztek a 2009-es 5,7 százalék után.
Türingiában ugyancsak 88 fős a Landtag, és két koalíciós összetétel is lehetséges, amelynél többségi támogatottságú kormány alakulhat.
A tartományt az ország újraegyesítése óta kormányzó CDU 34 helyet szerzett, a Baloldal 28, az SPD 12, a Zöldek 6 mandátumot gyűjtött, vagyis az eddigi, CDU-SPD koalíció folytatása esetén is 46 képviselője lehet a kormányoldalnak, és akkor is, ha a Baloldal összefog az SPD-vel és a Zöldekkel.
Ugyanakkor Christine Lieberknecht miniszterelnök, a CDU tartományi vezetője az urnazárás után adott nyilatkozatában azt hangsúlyozta, hogy a kormányalakítás joga a választási győztest illeti meg, ezért elsőként a CDU kezdi meg a kormányalakítást célzó tárgyalásokat.
A CDU 33,5 százalékkal nyert Türingiában, javított a 2009-ben elért 31,2 százalékhoz képest. Koalíciós partnere, az SPD viszont jelentősen gyengült, 18,5 százalékról visszaesett 12,4 százalékra, ami az eddigi legrosszabb eredmény. Sigmar Gabriel pártelnök - az SPD országos vezetője, alkancellár - ezt a helyi pártszervezetben kitört belső vitáknak tulajdonította, valamint annak, hogy a kampányban nem foglaltak állást egyértelműen abban, hogy melyik párttal kívánnak kormányozni.
Az SPD így csak a harmadik helyet érte el. A második a Baloldal 28,2 százalékos eredménnyel, ami nem jelent lényegi változást a 2009-es 27,4 százalékhoz képest. Az AfD 10,6 százalékkal a negyedik, a Zöldek 5,7 százalékkal az ötödik helyen végeztek.
A liberális FDP egyik tartományban sem érte el a bejutáshoz szükséges 5 százalékot, vagyis a potsdami és az erfurti Landtagból is búcsúzik. A liberális párt így kiszorult a volt NDK területéről, már egy keleti tartományban sincs képviselete a helyi törvényhozásban.

Forrás: MTI Fotó: Getty Images