A frankfurti tartományi bíróság feloldotta a gyorsított eljárást: ezzel Uber Németországban továbbra is közvetíthet privát utasokat az okostelefonon alkalmazható applikációval. A taxisokkal folytatott vita ezzel viszont még nem szűnt meg.

Uber, a taxisok mumusa folytathatja

Uber, a taxisok mumusa, folytathatja Németországban. A frankfurti tartományi bíróság most kedden feloldotta a gyorsított eljárást, amelyet a németországi taxisok szövetkezete (Genossenschaft Taxi Deutschland) indított a San Franciscoból származó Start-up vállalat ellen és megtiltotta Uber-nek, hogy az „Uber Pop” alkalmazás segítségével privát utasokat közvetítsen.
Frowin Kurth, az ügyben eljáró bíró döntésében Uber védőügyvédjeinek érvelését követte, miszerint a gyorsított eljárás sürgőssége nem megalapozott. Taxi Deutschland elvileg már az általa megadott időpont előtt is – tehát 2014. szeptember 23-át megelőzően – tudhatott a szolgáltatásról, mely időközben öt német városban – ezek Berlin, Frankfurt, Hamburg és Düsseldorf – képviselteti magát.
A szóbeli eljáráson a bíró arra is utalt, hogy az ún. ideiglenes intézkedésre való igényt, tehát az eljárás okát továbbra is megalapozottnak tartja. A taxisok igazságtalan versennyel vádolják Ubert, mivel az autóvezetők nem rendelkeznek a személyszállítási törvényben foglaltaknak megfelelő engedéllyel. „Mindkét fél versenytárs” mondta a bíró. „Mindketten hasonló szolgáltatást nyújtanak ugyanannak az ügyfélkörben. A taxisok esetében ez a „Taxi Deutschland” nevű alkalmazás.
Mindkét fél fizetés ellenében járó szolgáltatást nyújt, tette hozzá a bíró: Önkéntes borravalóról – ahogy Uber érvel – itt szó sem lehet.” Bár nem maga a közvetítőszolgáltatás folytatja le az személyszállítást, ennek ellenére a társaság részese az adott autóvezetők által elkövetett törvénysértésnek. Így is hangzott a gyorsított eljárás indoklása, mely csupán akkor nem érvényes, ha az összbevétel az üzemeltetési költségeket nem haladja meg. Uber a közvetített utakat fuvarmegosztó szolgáltatásként kezeli.
Taxi Deutschland a döntés ellen fellebbezést nyújt be, ahogy ezt elnökük, Dieter Schlenker kinyilvánította. Az ügy így a frankfurti tartományi felsőbíróság elé kerül. Mindkét fél utalt arra, hogy fellebbeznek, ha veszítenek. Taxi Deutschland akár egy ún. alapügyet is elindíthat. Ekkor viszont már nem csupán egy gyorsított eljárásról lenne szó, hanem egy szabályozott eljárásról. Még akár a szövetségi bíróság elé is kerülhet az ügy.

Irány Németország! Fotó: Getty Images