Angela Merkel német kancellár első alkalommal intézett közvetlen támadást az „Alternatíva Németországnak” nevű új párt ellen.

Angela Merkel támadja az AFD-t

A Junge Unió nevű ifjúsági szervezet kongresszusán Merkel kijelentette, hogy az AfD értékei nem azonosak a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) értékeivel.
Angela Merkel német kancellár az eddigiektől eltérően közvetlen támadást intézett az AfD ellen. Az euró-politikát tekintve fel lehetne ismerni, hogy az AfD értékeinek semmi közük a CDU értékeihez, mondta Merkel péntek este a Junge Unión (JU) kongresszusán, a bajor Inzellben.
A CDU pártelnöke egyértelmű szavakat intézett Brandenburgban az AfD felé. Ahogy Merkel mondta: „Azt hitték, ha levelet írnak a Baloldali Pártnak (Die Linke), akkor majd befutnak.” A levélben az állt, hogy nem is volt olyan rossz az élet a volt NDK-ban, a rendőrség és a gyermekmegőrzés is jól működött. Ő látta az NDK rendőreit és óvodáit, nyilatkozta a kancellár, aki a fal leomlása idején 35 éves volt. „Ezzel nem tudok azonosulni, egy kicsit sem”, hangsúlyozta Merkel.”Mi eleget teszünk feladatainknak.”
A Junge Union kongresszusán, a Deutschlandtagon tartott beszédében kiállt a kancellár amellett, hogy Németország ne vegyen részt az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorista szervezet elleni légitámadásokban. Nem arról van szó, hogy a katonai bevetések élén álljunk, mondta, hanem arról, „hogy szövetségeseink mellett álljunk.” A politikai cselekvés ugyanolyan fontos, mint a légitámadások. „Én legalábbis úgy gondolom, hogy eleget teszünk feladatainknak.” Nem érez amiatt lelkiismeret-furdalást, hogy nem így lenne.
A távozó Philipp Mißfeldernek, a Jungen Union elnökének Merkel megköszönte a tizenkét éves rekordidőt, egyben kritizálta is egy korábbi, idősekkel szembeni hibájáért. A ma 35 éves Mißfelder akkoriban megkérdőjelezte, hogy egy 85 éves idős ember a szolidaritáson alapuló közösség költségein még kaphasson mesterséges csípőízületeket. „Egy szerencsétlen kezdet után megértetted, hogy a generációknak össze kell tartaniuk”, mondta Merkel és megdicsérte az ifjúsági szervezetet az idősek szervezetével való jó együttműködéséért.
Végezetül együttműködésre hívta a generációkat a kancellár. Arra buzdította a fiatalokat, hogy életüket maguk alakítsák: „A változás csodálatos dolgokhoz vezethet.” Merkel azonban a fiatalokat és időseket is egyaránt az elkövetkezendő nehézségekre hangolta és az eutanázia igen kényes témáját is megpengette: „Meg vagyok arról győződve, hogy ebben a témában egy igen korlátozott hozzáállást kell képviselnünk.”
Az Inzellben tartott kongresszuson új elnököt választ a Junge Union. Philipp Mißfelder helyére Benedict Pöttering, a JU alelnöke és Paul Ziemiak, a JU észak-rajna-vesztfáliai főnöke indulnak, két CDU-politikus 1973 óta először. A Junge Union saját adatai alapján 117.000 tagjával az egyik legnagyobb ifjúsági szervezet Európában.

Irány Németország! Fotó: DPA