33 repülőgép összesen 5 milliárd dolláros listaárral: Ezt a rendelést adta le Airberlin a Boeing-nél. Most azonban visszavonta rendelését a német repülőtársaság.

Airberlin törli 33 repülőgép megrendelését

Airberlin, a német repülőtársaság csökkenteni akarja flottáját és ezért lemond a Boeing-nél megrendelt 33 repülőről. A társaság pénteki, Berlinben adott nyilatkozata szerint visszavonta a rendelést. A gépeknek jelenleg közel 5 milliárd dolláros (3,9 milliárd euró) listaára van, valójában azonban alacsonyabb vételárban egyeztek meg.
A nyilatkozat szerint Airberlin 18 darab Boeing 737 típusú és 15 darab Boeing 787 típusú (Dreamliner, nagy hatótávolságú repülőgép) gépekről mond le. Boeing, a repülőgépgyártó vállalat megértését fejezte ki a törléssel kapcsolatban. A konszern vevői egy „dinamikus környezetben” vannak, és flottájuk folyamatosan változik. Október 3-án, a Boeing megrendelőkönyveinek aktualizálásakor figyelme veszik a törléseket.
Airberlin saját tájékoztatása szerint nem kell kompenzációt fizetnie. A repülőtársaság a jövőben az eredeti elképzelésekhez képest kisebb mértékben igyekszik meglévő flottáját igényeihez illeszteni megfelelő gépek vásárlásával vagy lízingelésével. Augusztusban Airberlin egy alapvető szerkezetátalakítást jelentett be és elmondta, hogy három éven belül szeretne újfent „tartósan nyereségesen” üzemelni. A jövőben a németországi, osztrák, svájci és mallorcai utazási piacra szeretne koncentrálni.

Irány Németország! Fotó: airberlin