A német szolgáltató szektorban dolgozók egyesült szakszervezete (Ver.di) ellenzi az üzletek nyitva tartási idejének meghosszabbítását, a kétmillió munkavállalót összefogó érdekképviselet szerint a hosszabb nyitva tartás nem eredményez bevételnövekedést, viszont hátrányos az alkalmazottaknak - mondta a Ver.di szóvivője szerdán Berlinben az MTI-nek azzal a francia törvényjavaslattal kapcsolatban, amely szerint az eddigi 5-ről évi 12-re növelnék azon vasárnapok számát, amelyeken engedélyezik az üzletek nyitva tartását.

A szakszervezetek ellenzik a vasárnapi nyitvatartást

Eva Völpel hangsúlyozta, hogy a Ver.di kizárólag a németországi gyakorlattal kapcsolatban tud állást foglalni, amely azonban az utóbbi évtizedek tapasztalatai alapján azt mutatja, nem igazolódott be az a várakozás, hogy a nyitvatartási idő kiterjesztésével növekedik a kiskereskedelmi ágazat összesített bevétele, a munkavállalók és a kisebb boltok helyzetét azonban rontja a szabályozás lazítása.
A szóvivő utalt arra, hogy a Ver.di nemrégiben vont mérleget a csütörtöki meghosszabbított nyitva tartás - az úgynevezett hosszú csütörtök -, 1989-ben bevezetett intézményéről. A szakszervezeti szövetség szerint a 25 éves intézmény és a nyitva tartásra vonatkozó szabályozás lazításának általános trendje a munkakörülmények romlásához vezetett, kedvezőtlenebb munkaidő-beosztást eredményezett, és egyebek mellett a nem önként ledolgozott túlórák számának és a részmunkaidőben foglalkoztatottak számának növekedésével, valamint a biztos megélhetést garantáló, teljes értékű munkahelyek számának drámai csökkenésével járt.
A vasárnapi nyitva tartásról szólva Eva Völpel kiemelte, hogy egy sor területen - például az egészségügyben - természetesen indokolt fenntartani a működést vasárnap is, de ahol nem feltétlenül szükséges a folyamatos üzem, ott meg kell adni a lehetőséget az alkalmazottaknak arra, hogy munkavégzési kötelezettség nélkül, szabadon rendelkezzenek a vasárnap eltöltéséről.
A kereskedelmi vállalkozások országos képviseleténél (Handelsverband Deutschland - HDE) az MTI érdeklődésére péntekre ígértek tájékoztatást, hivatkozva a szervezet szerdán kezdődött éves konferenciájából adódó elfoglaltságokra. Ugyanakkor a HDE számos állásfoglalásából kitűnik, hogy az érdekképviselet ellenzi a nyitva tartás szabályozását. A HDE szerint a politikának nem szabad korlátoznia az ágazatot olyan intézkedésekkel, mint a nyitva tartási idő szabályozása, és a korlátozás helyett inkább gondoskodnia kell arról, hogy méltányos versenyfeltételek érvényesüljenek valamennyi értékesítési csatorna esetében.
Ezzel kapcsolatban a Ver.di szóvivője hangsúlyozta, hogy "a vásárló csak egyszer tudja elkölteni a pénzét, akármennyi csatorna áll is a rendelkezésére", vagyis például a vasárnapi nyitva tartás révén nem növekednek a kiskereskedelmi ágazatra jutó fogyasztói kiadások, hanem csupán másként oszlik el ugyanaz az összeg.
Az egykori Nyugat-Németországban 1956-ban hoztak törvényt az üzletek nyitva tartásáról. Az előírás szerint hétfőtől péntekig 7-től 18.30-ig, szombaton 7-től 14 óráig tarthatnak nyitva a boltok, vasárnap és a hivatalos ünnepnapokon pedig kötelező zárva tartani.
A törvényt először 1957-ben módosították, akkor engedélyezték, hogy az üzletek minden hónap első szombatján 18 óráig tartsanak nyitva.
1960-ban bevezették, hogy a négy ádventi szombaton 18 óráig tarthatnak nyitva az üzletek.
1989-ben bevezették a szolgáltatói estének (Dienstleistungsabend) is nevezett hosszú csütörtököt, ami azt jelentette, hogy 18.30 helyett 20.30-kor van záróra.
Az ország újraegyesítése után ismét napirendre került a kérdés, és 1996-ban jelentősen meghosszabbították a lehetséges nyitva tartási időt, bevezették, hogy hétfőtől péntekig 6-tól 20 óráig, szombaton 6-tól 16 óráig tarthatnak nyitva az üzleteket.
2003-ban egy újabb törvénymódosítással engedélyezték, hogy szombaton is 20 óráig tarthassanak nyitva a boltok.
A szövetségi rendszer reformjának részeként 2006-ban tartományi hatáskörbe utalták a nyitva tartás szabályozását. Azóta tartományonként némileg eltérő szabályozás alakult ki, ugyanakkor szinte országszerte jellemző a vasárnapi nyitva tartás intézményének megjelenése.
Elsőként Berlinben vezették be, hogy az üzletek meghatározott vasárnapokon nyitva tarthatnak 13 és 18 óra között. Az idén és jövőre is 8-8 ilyen vasárnapot jelölt ki a tartományi rangú főváros vezetése, rendre jelentős ünnepnapokhoz vagy nagyszabású eseményekhez időzítve. Így például a világ legnagyobb legnagyobb elektronikai vására (IFA), vagy az ugyancsak a világ legnagyobbjaként számon tartott mezőgazdasági szakkiállítás, a Grüne Woche idejére eső vasárnap nyitva tarthatnak a boltok délután.
A benzinkutakon, pályaudvarokon, repülőtereken működő üzletek a főszabálytól eltérő rendben üzemelnek, általában vasárnap és ünnepnapokon is nyitva tartanak.

Forrás: MTI Fotó: GettyImages