Fél évvel a rossz higiéniai körülmények miatt kirobbant botrány után a Burger King haladéktalanul menesztette Yi-Ko nevű franchise partnerét, aki megvonta az alkalmazottaitól a nekik járó 13. havi fizetést és kiegészítő juttatásokat.

A Burger King bezárja 89 éttermét

A Burger King ezzel a legnagyobb franchise partnerétől vált meg, amivel átmenetileg véget vetett a Yi-Ko Holding-gal huzamosabb ideje folytatott nézeteltéréseknek. A Yi-Ko Holding 89 éttermet üzemeltet 3.000 alkalmazottal, amely éttermeket most azonnal be kell zárnia. Yi-Ko ismételten munkaszerződést sértett meg azzal, hogy visszatartotta a 13. havi fizetéseket és a kiegészítő juttatásokat, közölte a Burger King egy sajtótájékoztatón.
„Ennek a jelenlegi döntéssel véget akarunk vetni”, mondta a világ második legnagyobb gyorsétterem-lánc németországi igazgatója, Andreas Bork. A Burger King saját bevallása szerint 700 németországi éttermét nem maga üzemelteti. Sok más gyorséttermi vállalathoz hasonlóan a konszern Franchise vevőket hatalmaz fel az egyes éttermek üzemeltetésével. Az érintett Burger King éttermek összesen 3.000 alkalmazottja aggódik a munkahelye miatt. „Sürgősen tisztázni kell, hogy mi történik az egyes éttermekkel, hogy a dolgozók is tudhassák, holnap, holnapután és azután kinél folytathatják majd a munkát.”, követelte Guido Zeitler, az Élelmiszeripari Szakszervezettől (Nahrung-Genuss-Gaststätten, NGG).
Már tavasszal is kritizálták a Burger King-et, miután az RTL-tévécsatorna egyes, a Yi-Ko által üzemeltetett éttermeknél rossz higiéniai és munkakörülményekről számolt be. Ennek következtében a Burger King két éttermet átmenetileg bezáratott és leváltotta a vezetőséget. Bork, a vállalat igazgatója javulást ígért. A hibákat gyorsan kijavítják és biztosítják a minőségi normák és tisztességes munkakörülmények betartását. Az RTL tudósítására Bork átmeneti javulással reagált. Nyáron viszont „újfent megsértették a lefektetett megállapodásokat”, emiatt Yi-Ko kénytelen volt leállítani éttermeit. A 89 étteremmel kapcsolatban új franchise partnert nem neveztek meg.

Irány Németország Fotó: GettyImages