Isabel Coixet spanyol rendező Nobody Wants the Night című alkotásának világpremierjével megnyílt csütörtök este a 65. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, a Berlinale, amelyen mások mellett Cate Blanchett, Nicole Kidman és Christian Bale főszereplésével készült alkotások versenyeznek a legjobb filmnek járó Arany Medvéért és a főbb alkotói kategóriákban kiosztott Ezüst Medvékért.

Megnyílt a 65. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

Monika Grütters német kulturális államminiszter a fesztivált megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy milyen fontos a szabadság. A szabadság nem garantált, küzdeni kell érte - utalt a párizsi vérengzésre. A művészet a szabadság testvére - idézte Schillert. Kiemelte, hogy a Berlinale a művészi szabadság ünnepe, de nem kerüli meg azt a fontos kérdést se, hogy vajon korlátlan-e ez a szabadság.
A politikus méltatta a fesztivál szervezőit, elsősorban Dieter Kosslick igazgatót, amiért a szólás- és a művészi szabadság jelentőségét hangsúlyozva - egyfajta tiltakozásul - újra és újra meghívja a hazájában rendszerellenes tevékenység címén elítélt Dzsafar Panahit. Az iráni rendező ezúttal Taxi című filmjével szerepel a versenyprogramban. Grütters köszönetet mondott a szemlének, amiért felvállalják annak képviseletét, hogy a demokratikus társadalmak elutasítják a szabadság korlátozását.
Monika Grütters kitért arra, hogy mennyire fontos a nők szerepe a filmgyártásban, és kiemelte, hogy női rendező filmjével nyílt meg a szemle. "Szükség van bátor nőkre, és Isabel Coixet története is erről szól: egy olyan nőről, aki képes megváltoztatni az emberek gondolkodását" - fogalmazott.
Michael Müller, Berlin kormányzó polgármestere arról beszélt, hogy a Berlinale a közönségnek ablakot nyit a világra, és vitaindító témákat vet fel. "Ilyen a szabadság és az amelletti kiállás" - fogalmazott. Kiemelte, hogy a fesztivál művészi szabadságot biztosít az alkotóknak.
Dieter Kosslick a szemle eddigi történetét összefoglalva arról beszélt, hogy 1951-ben a Hamupipőke című Disney-film nyerte az Arany Medvét, és most Kenneth Branagh rendezésében, Cate Blanchettel az egyik főszerepben ismét szerepel a történet a nagyjátékfilmes programban.
Isabel Coixet - akinek olyan alkotások fűződnek a nevéhez, mint Az élet nélkülem és A szavak titkos élete - mindössze a második női rendező, akinek filmjével megkezdődött a rangos seregszemle. 1995-ben német kollégája, Margarethe von Trotta volt az első Az ígéret című drámával. A spanyol rendező filmjében Juliette Binoche alakítja a főszereplőt, Josephine Pearyt, a New York-i társasági élet ismert alakját, aki 1908-ban sarkkutató férje, Robert után utazik az Északi-sarkra egy tapasztalt kutató, a Gabriel Byrne által játszott Bram Trevor társaságában.
Mind Isabel Coixet, mind Juliette Binoche gyakori vendég a Berlinalén. A rendező eddigi kilenc munkájából hat szerepelt a német főváros fesztiválján. A francia színésznő filmjei közül szintén hat vett részt a berlini mustrán, köztük a Csokoládé, Az angol beteg és A Pont-Neuf szerelmesei. A csütörtöki megnyitó előtt, a vörös szőnyegen Juliette Binoche tartalmas, jelentőségteljes filmnek nevezte Coixet legújabb művét. Mint mondta, intenzív, nehéz forgatáson vannak túl.
A 11 napos szemlén 26 helyszínen több mint 1000 előadást tartanak, és 72 országból 441 filmet mutatnak be, ezek mintegy negyedét jegyzi női rendező. A nagyjátékfilmes szekcióban 23 produkció szerepel, közülük 4 versenyen kívül.
A legnagyobb várakozással övezett versenyfilmek közé tartozik Terrence Malick Knight of Cups című romantikus drámája, amely Christian Bale, Cate Blanchett és Natalie Portman főszereplésével készült, Werner Herzog Queen of Desert című filmje, amelyben Nicole Kidman, James Franco és Robert Pattison alakítja a főszerepeket, és Peter Greenaway Eisenstein in Guanajuato című alkotása.
Versenyen kívül mutatják be Bill Condon Mr. Holmes című új filmjét, Kenneth Branagh Hanupipőke-feldolgozását, a Cinderellát, A bukás - Hitler utolsó napjai című rendezéséről ismert német Oliver Hirschbiegel Elser című alkotását és Wim Wenders német filmrendező Every Thing Will Be Fine című, háromdimenziós technológiával készült drámáját. Wenders, aki az idén lesz 70 éves, életművéért tiszteletbeli Arany Medve-díjat kap a fesztiválon.
A Berlinale a cannes-i és a velencei mellett a legjelentősebb az A-kategóriás filmfesztiválok sorában. A díjakat hagyományosan az utolsó előtti - egy szombati - napon adják át, ezúttal február 14-én. A nagyjátékfilmes zsűri elnöke Darren Aronofsky amerikai filmrendező, aki leginkább a Fekete hattyú és a Noé című munkáiról ismert. A testület munkájában részt vesz az Amélie csodálatos életének francia sztárja, Audrey Tautou és Daniel Brühl német színész is.
A szervezők várokozása szerint idén is nagyjából 300 ezren váltanak jegyet a vetítésekre.
A mustrát számos program kíséri, ezek közül hagyományosan az Európai Filmvásár a legjelentősebb.
Idén új rövidfilmes díjat is kiosztanak, az Audi támogatásával 20 ezer eurós jutalom jár az elismerés mellé.
Forrás: MTI Fotó: berlinale-talents.de