Helyi törvényhozási választás kezdődött vasárnap reggel Hamburgban, Németország egyik legkisebb és leggazdagabb tartományában.

Tartományi választás Hamburgban

A Hanza-várost 2011 óta egyedül irányító szociáldemokrata párt (SPD) várhatóan nagy előnnyel nyeri meg a választást, de nem biztos, hogy megőrzi abszolút többségét a képviselőtestületben (Bürgerschaft). A párt a felmérések alapján 47 százalék körüli eredményre számíthat. A legutóbbi, 2011-es választáson a szavazatok 48,4 százalékát szerezte meg, ami 62 helyet jelent a 121 tagú képviselőtestületben.
A választás másik fő kérdése, hogy miként teljesítenek a kis pártok, a liberális FDP és az euroszkeptikus AfD.
Az FDP 2013-ban - 64 év után - kiesett a szövetségi törvényhozásból (Bundestag), és azóta egyetlen tartományi választáson sem érte el az 5 százalékos bejutási küszöböt, így a 16-ból már csak 6 tartományban rendelkezik képviselettel. A kudarcsorozat Hamburgban megszakadhat, a liberálisok 6 százalékon állnak az utolsó mérések szerint. 2011-ben 6,7 százalékot szereztek.
Az AfD 2013-ban kevéssel elmaradt a Bundestagba bejutáshoz szükséges 5 százaléktól, de azóta valamennyi tartományi választáson sikerrel vette az akadályt és Hamburg lehet az első nyugati tartomány, ahol képviseletet szerez. A párt támogatottsága 5-6 százalékos a felmérések szerint.
Amennyiben az FDP és az AfD is bejut a hamburgi képviselőtestületbe, az SPD 47 százalék körüli eredménnyel is elveszíti abszolút többségét. Ebben az esetben várhatóan a Zöldekkel kezdenek koalíciós tárgyalást. Az ökopárt támogatottsága 12 százalék körüli a felmérések szerint.
A konzervatív CDU várhatóan továbbra is a legnagyobb ellenzéki párt lesz, a szavazatok 19 százalékát szerezheti meg. A Baloldal a szavazatok 9-10 százalékára számíthat.
Az 1,8 millió lakosú Hanza-város történelmi kísérlet helyszíne volt 2008-ban: a tartományi választások eredményeként először alakult Németország történetében kereszténydemokrata-környezetvédő (CDU-Zöldek) koalíció, amely azonban a belső viták miatt felbomlott, és 2011-ben előre hozott választásokat kellett tartani. Az SPD azóta sikeresen irányítja a várost, és a polgármester, Olaf Scholz - aki korábban az SPD főtitkára és a szövetségi kormány munkaügyi minisztere is volt - a legnépszerűbb politikus Hamburgban.
Forrás: MTI Fotó: Getty Images