Hivatalosan újranyitották csütörtökön Magyarország főkonzulátusát a németországi Düsseldorfban, az Észak-Rajna-Vesztfália tartomány fővárosában működő külképviseletet Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára avatta fel.

Újranyitották a düsseldorfi főkonzulátust

"Helyreállt a világ rendje, legalábbis a mi magyar világunkban és a magyar-német kapcsolatokban" - mondta az államtitkár a 2009-ben bezárt főkonzulátus újranyitásának alkalmából rendezett ünnepségen, hangsúlyozva: "ésszerűtlen, tarthatatlan és káros állapot volt, hogy Magyarországnak nem volt hivatalos külképviselete Németország legnépesebb tartományában".
Észak-Rajna-Vesztfália Európa legerősebb gazdasága, a német gazdaság "egyik fellegvára", és rengeteg olyan német cég otthona, amelyek nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a gazdaság Magyarországon uniós összevetésben kiemelkedő ütemben bővül,"perspektivikus, dinamikus növekedési pályára állt", és stabil a makrogazdasági környezet - mondta Magyar Levente.
Kiemelte: "alapigazság", hogy Németország Magyarország számára politikailag és gazdaságilag "referencia, vonatkoztatási pont", így rendkívül fontos, hogy a központi kormányzati kapcsolatok mellett a tartományokkal is "mély és érdemi legyen az együttműködés".
A tartományi kormány Európa-, és médiaügyi minisztere, Angelica Schwall-Düren beszédében példamutatónak nevezte a német-magyar gazdasági együttműködést és üdvözölte a főkonzulátus újranyitását. "Örülünk, hogy ismét itt vannak" - mondta a miniszter.
A szociáldemokrata párt (SPD) politikusa kiemelte, hogy Magyarország az 1989-es határnyitással megnyitotta az utat Németország és Európa egysége felé, és az együttműködés az utóbbi 25 évben is intenzív volt. A tartomány és Magyarország kapcsolatát még szorosabbra fonják a Magyar-Észak-Rajna-Vesztfáliai Kormányközi Vegyes Bizottság csütörtökön véget ért ülésén hozott döntések - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy "új programok egész sorát" indítják el, a többi között a felsőoktatás és a tudományos kutatás területén.
Thomas Geisel düsseldorfi főpolgármester beszédében rámutatott, hogy a kulturális kapcsolatok is igen intenzívek. Ezt mutatja például, hogy Fischer Ádám veszi át a Düsseldorfi Szimfonikusok főzeneigazgatói tisztségét - mondta a városvezető.
Czukor József nagykövet a csaknem 18 millió lakosú Észak-Rajna-Vesztfália gazdasági jelentőségéről szólva rámutatott, hogy ha a tartomány önálló ország lenne, akkor a 13. helyen állna Magyarország kereskedelmi partnereinek rangsorában. A magyar cégek több árut exportálnak Észak-Rajna-Vesztfáliába, mint például Kínába, Horvátországba vagy Szlovéniába - mondta a nagykövet.
A düsseldorfi főkonzulátus hatásköre Hessenre is kiterjed, a két tartományban együtt nagyjából 60 ezer magyar állampolgár él - tette hozzá Czukor József.
Szegner Balázs főkonzul kiemelte, hogy a külképviselet a klasszikus konzuli feladatokon túl a gazdasági kapcsolatok fejlesztésére is nagy erővel törekszik. A külföldi beruházás nem egyoldalú tevékenység, "nem egyirányú utca", a magyar kis- és középvállalati szektor pedig egyre erősebb és exportképesebb, így Észak-Rajna-Vesztfáliában és Hessenben is több magyar vállalat jelenhet meg, aminek révén a beruházási tevékenység "kölcsönös, kétirányú" lehet - mondta a főkonzul.
Az ünnepségen a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést adták át Jörg Wendischnek, a szövetségi mezőgazdasági minisztérium volt főosztályvezetőjének a magyar-német agrárkapcsolatok erősítése érdekében végzett kimagasló tevékenységéért, és Reinhard Muth-nak, a Német Borászati Szövetség volt elnökének a magyar borágazat versenyképességének javításáért, Magyarország iránti elkötelezettségéért.
A düsseldorfi főkonzulátuson Szegner Balázs mellett három diplomata és helyi alkalmazottak dolgoznak majd. Az ügyfélfogadást a düsseldorfi belvárosban található külképviselet berendezésével párhuzamosan, fokozatosan kezdik meg a következő hónapokban.

Forrás: MTI Fotó: Getty Images