Fiatal férfi az "átlagos" menedékkérő Németországban a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) kimutatása szerint, amelyet az ARD országos köztelevízió ismertetett csütörtökön.

Fiatal férfi az "átlagos" menedékkérő

A BAMF az idén július végéig 218 221 menedékjogi kérelmet regisztrált.
A kérelmezők többsége - 141 574 ember - 30 év alatti. A meghatározó a 18-25 éves korosztály, amelyben a férfiak aránya 80 százalék, a nők aránya pedig 20 százalék.
A BAMF csaknem 100 ezer kérelmező megkérdezésével felmérést készített a menedékkérők végzettségéről. A vizsgálat ugyan nem reprezentatív, de nagy vonalakban ábrázolja a helyzetet. A megkérdezettek 13 százaléka felsőfokú végzettséggel rendelkezik, 17,5 százaléka gimnáziumot, 30 százaléka pedig más típusú középiskolát végzett, és 24 százalékos az általános iskolai végzettséggel rendelkezők aránya. A megkérdezettek 8 százaléka azt mondta, hogy nem rendelkezik iskolai végzettséggel.
A felmérés résztvevőinek 47 százaléka arról számolt be, hogy hazájában jó anyagi körülmények között élt.
Származási országok szerinti csoportosításban a szíriai állampolgárok alkotják a menedékkérők legnagyobb csoportját, ezért a BAMF ennek a körnek az összetételét külön megvizsgálta. Adatai szerint a felsőfokú végzettségűek aránya 25 százalék, a gimnáziumi végzettséggel rendelkezők aránya ugyancsak 25 százalék, más típusú középiskolát 23 százalék végzett, míg az általános iskolai végzettséggel rendelkezők aránya 17 százalék, és csupán 3 százalék az iskolai végzettséggel nem rendelkezők aránya.
A szíriai menedékkérők 62 százaléka jó anyagi körülmények között élt hazájában a BAMF felmérése szerint.
Az ARD tagesschau.de című hírportálján ismertetett adatok szerint a július végéig regisztrált menedékjogi kérelmek 22,9 százalékát adták be szíriai állampolgárok. A második helyen az albán állampolgárok állnak 16,3 százalékos részaránnyal, a harmadik helyen pedig a koszovóiak 13,3 százalékkal. A negyedik helyen a szerb állampolgárok következnek 5,7 százalékos részaránnyal, az ötödik helyen az afganisztáni állampolgárok 5,5 százalékkal, a hatodik helyen az iraki állampolgárok állnak 5,4 százalékkal.
Más ország állampolgárai nem tesznek ki 5 százaléknál nagyobb részarányt a Németországban az idén július végéig regisztrált menedékkérők között. Jelentősebb csoport még a macedónok aránya 2,8 százalékkal, és az eritreaiak aránya 2,6 százalékkal.

Forrás: MTI Fotó: BAMF