Pénzügyi segítség PortugáliánakEgy friss felmérés szerint a német polgárok kis többséggel támogatják a Portugália megmentését célzó EU-IMF csomagot.

A Bild am Sonntagnak készített közvélemény-kutatás szerint a német lakosok 90 százaléka úgy véli, hogy nem ez lesz az utolsó mentőcsomag, amelynek finanszírozásából döntő részt kell vállalniuk. Ennek ellenére a megkérdezettek 50 százaléka támogatja a Portugáliának szánt mentőövet, míg 45 százalék szerint rossz döntést hozott Brüsszel - tudósít az AFP.

Írország és Görögország után Portugália a harmadik uniós tagállam, amely pénzügyi segítségért fordult a közösséghez. Az Ecofin hétvégi gödöllői ülésén a pénzügyminiszterek mintegy 80 milliárd eurós mentőcsomagról állapodtak meg, amelynek kétharmadát az Európai Unió, egyharmadát pedig a Nemzetközi Valutalap állja majd. A görög mentőcsomag kapcsán egyszer már felizzottak az indulatok Németországban, hiszen az EU-ra eső összeg nagy részét akkor is és most is Németország állja majd.

Jelenleg tízből kilenc német polgár úgy véli, hogy további mentőakciókra is szükség lesz, a lakosság vélhetően Spanyolország helyzete miatt aggódik. A többek között az ingatlan bankrendszer terhét viselő ország vezetése mindvégig hangsúlyozta, hogy nincs szüksége külső segítségre. Az elemzők egy része, köztük Nouriel Roubini és Soros György attól tart, hogy az eurózóna adósságválság átterjed Spanyolországra. Roubini ennek kapcsán emlékeztet arra, hogy Spanyolország túl nagy ahhoz, hogy hagyják bedőlni, viszont a megmentése túl nagy terhet róna az eddig három mentőcsomagot finanszírozó Európai Uniónak. (AFP - vg.hu)