Cégalapítás és könyvelés Apróhirdetés Németország Társkereső Kötelező biztosítás Németország Hitel Biztosítás Németországban Németország Németországi álláshirdetések

Német állampolgárság megszerzése

Több éve a kettős állampolgárság kérdése vita tárgyát képezi. Egyes vélemények szerint a kettős állampolgárság a xenofóbia csökkenésének eszköze lehetne. A lakosság többsége kedvezően ítéli meg a kettős állampolgárság bevezetését a Németország területén élő és a honosítást óhajtó idegenek számára. Az 1913-as, állampolgárságra vonatkozó törvény szabályozza, bár Németország nem ismeri el a kettős állampolgárságot de kivételes esetekben megtartható egy másik állampolgárság is. Az alábbiakban ismertetjük a lehetséges módokat a német állampolgárság megszerzésére.


Örökbefogadás
Az állampolgárságra vonatkozó törvény szerint: "A német jognak megfelelően érvényes örökbefogadás, amelyet egy német örökbefogadó javára ítéltek meg, a német állampolgárság megszerzését jelenti a gyermek számára, aki az örökbefogadási kérelmezés időpontjában nem töltötte még be a 18. életévét. Az állampolgárság megszerzése az örökbefogadott leszármazottjaira is kiterjed."

 

Új állampolgárság megszerzése
A német jogrend szerint a német állampolgárság megszerzését az előző állampolgárságról való lemondástól teszik függővé.
Az idegenekre vonatkozó törvény szerint a honosítási procedúra leegyszerűsítését egyes kategóriákba tartozó emberek esetében, megszabja, hogy ezek le kell mondjanak vagy el kell, hogy veszítsék eredeti állampolgárságukat.
Ettől eltérően előírják még, hogy bizonyos körülmények között az eredeti állampolgárságot meg lehet őrizni, akkor, amikor az arról való lemondás lehetetlen vagy különösen nehéz (például amikor a lemondás lehetséges feltétele a katonai szolgálat teljesítése). Az állampolgárságra vonatkozó törvény nem rendeli kifejezetten alá egy idegen honosítását ennek a személynek az előző állampolgárságáról való lemondásához, de gyakorlatban az adminisztráció, mely elbírálási joggal rendelkezik, nem fogad el olyan honosítási kérelmeket, melyek kettős állampolgársághoz vezetnének, csak rendkívüli esetekben.

 

Házasság
Egy német állampolgár házastársa nem kapja meg automatikusan a német állampolgárságot, de különleges megszerzési eljárásban részesül. A német állampolgárok házastársának honosítására vonatkozóan előírják, hogy ezek "vagy elvesztik, vagy lemondanak az előző állampolgárságukról", a német állampolgárság megszerzésének pillanatában. Azok a németek, akik házasság révén automatikusan megszerzik házastársuk állampolgárságát, megőrzik német állampolgárságukat is. Azon rendelkezések ellenére, amelyek a kettős állampolgárságot hivatottak korlátozni, a gyakorlatban létezhetnek olyan esetek, ahol ez megjelenik. Ez elsősorban azoknak a gyermekeknek az esete, akik vegyes házasságban születnek, tekintettel arra, hogy a német állampolgárságot születés révén szerzi meg valaki, "ha a szülők egyike német állampolgárságú". Azonban egyetlen rendelkezés sem kötelez egy kettős állampolgársággal rendelkező német állampolgárt arra, hogy ezek egyikét válassza egy bizonyos kor elérésekor. Az állampolgárságra vonatkozó törvény egyetlen előírása arra a lehetőségre vonatkozik, hogy egy német állampolgár, aki kettős állampolgársággal rendelkezik, önként lemond a német állampolgárságról.

 

A német állampolgárság igénylésének feltételei
8 év jogszerű tartózkodás Németországban, biztos jövedelemforrás (kivételt képeznek természetesen a szociális juttatások), a német nyelv ismerete, álampolgári eskü és feladott eredeti állampolgárság.

Top