Az alábbi jövedelmek adókötelesek:

Mezőgazdaság és erdészet
Kereskedelem
Vállalkozások
Fizetett alkalmazottak
Tőkebefektetés
Bérleti díjak
Más jövedelemforrások
Együttes elbírálás *

* A házastársak adóját közös jövedelmük alapján határozzák meg, kivételt képez ha kérelmezik a külön elbírálást. A gyermekek jövedelme után fizetendő adó mértéke a szülők jövedelmétől független.

Személyi jövedelemadó

A személyi jövedelemadót és a társadalombiztosítási járulékokat a bruttó fizetésből vonják. A munkavállalók adókártyát kapnak a munkaadótól (Lohnsteuerkarte). Minden munkavállalónak annyi adókártyája van, ahány munkahelyen dolgozik. A munkadó által levont személyi jövedelemadó összege a munkavállaló személyi jövedelemadójának előlege. A személyi jövedelemadó bevallást az adóévet követő év május 30-áig kell beadni. Németországban progresszív adózási rendszer van, aminek lényege, hogy a magasabb jövedelemmel rendelkezők több adót fizetnek. Az befizetendő adó attól is függ, hogy az adózó melyik adókategóriába tartozik. Ezek az adókategóriák figyelembe veszik az adózó családi állapotát és egyéb tényezőket.

Adókategóriák

1. egyedülálló, vagy elvált
2. egyedülálló, vagy elvált legalább egy gyermekkel, aki a háztartásában él és aki után a munkavállaló gyermek után járó juttatást kap
3. házas munkavállalók, vagy özvegyek (özvegyek 1 évig a házastárs halálát követően)
4. házas munkavállalók, akik mindketten rendelkeznek jövedelemmel
5. házas munkavállalók, akik közül egyikőjük dolgozik, a másik pedig a 3. kategóriába tartozik
6. másodállásban is dolgozó munkavállalók, akiknek kettő vagy több adókártyájuk van

A személyi jövedelemadó kiegészül a szolidaritási adóval(5.5%) és az egyházi adóval (8-9%). A levont személyi jövedelemadó és társadalombiztosítási járulékok a munkavállaló bruttó fizetésétől és családi állapotától függnek. A levonások a fizetésnek kb. 35%-át képezik. A fizetendő adó az adóhatóság oldalán kiszámolható.

Általános forgalmi adó (ÁFA)

Az ÁFA többnyire 19%-os, de az újságok, könyvek, élelmiszerek és az antik áruk után csak 7%-ot kell fizetni.

Ingatlanadó

Évente kell fizetni a föld- illetve ingatlantulajdonosoknak, azok méretétől függően. Mértéke tartományonként változó, de alacsonynak nevezhető. Új tulajdonú ingatlanokra 10 évig nem kell fizetni.

Örökösödési adó

Az öröklött tulajdon azon részére kell fizetni, amit örököltek. Az adó kikerülésének kizárása érdekében, tulajdon ajándékozásakor ugyanannyi adót kell fizetni, mint örökléskor.

Egyházi adó

Nem kötelező, csak akkor kell fizetni ha valaki kijelenti, hogy valamelyik egyházi közösséghez tartozik. Mértéke tartománytól függő, de jellemzően 8-9%. Annak aki regisztráltatja magát egy egyháznál, automatikusan levonják. Ha valaki nem tartozik egy egyházhoz sem, adót nem kell fizetnie de nem használhatja az egyházi szolgáltatásokat, épületeket.

Gépkocsiadó

A gépkocsi motorjának kapacitása alapján fizetendő.

Irány Németország! A németországi magyar portál.