Németországi munka

Munkavállalás Németországban 2011 májusáig.

Külföldi munkaA 2004.05.01-i EU-csatlakozással általánosan megszűnt a vízumkényszer a magyar állampolgárok és más EU-állampolgárok számára. Magyar állampolgárok személyigazolványukkal utazhatnak a Német Szövetségi Köztársaságba. Nincs szükség útlevélre az utazáshoz.

A hosszabb időtartamú németországi tartózkodás (három hónapot meghaladó) esetén a szabad mozgásra jogosult EU-állampolgárok hivatalosan igazolást kapnak a tartózkodási jogról. Az EU-polgárok – csakúgy mint a németek – azon szövetségi tartomány lakcím bejelentési előírásának megfelelően jelentkeznek az adott lakcímbejelentő hatóságnál, amely tartományban lakást találtak. Ebben az összefüggésben szokták általában közölni a szabad költözködésre vonatkozó adatokat. A lakcímbejelentő hatóság ezeket az adatokat továbbítja az idegenrendészeti hatósághoz, amely aztán kiállítja az igazolást. (Részlet a Magyar Konzulátus honlapjáról:
http://www.budapest.diplo.de/Vertretung/budapest/hu/04/Visaabteilung/Freiz_C3_BCgigkeit__Seite.html)

Saját tapasztalataim alapján szabad költözéshez szükséges engedélyt (Freizügigkeitsbescheinigung) a helyi Landratsamt-nál lehet igényelni, amennyiben az ember 6 hónapnál hosszabb munkavállalási engedélyt, vagy szerződést, esetleg beiratkozási papírt tud felmutatni. 6 hónapnál rövidebb tartózkodás esetén nem érdemes próbálkozni. Azonban ez csak formális, mert mint EU állampolgárok szabadon költözködhetünk, csak ki kell jelentkezni a régi lakóhelyről, és bejelentkezni az új lakhelyen.

Három példa, ahogyan Németország területén a munkavállalás lehetséges:

FIGYELEM!!! Az eljárás tartományonként változhat! Ennek megfelelően a helyi Agentur für Arbeit-nál kell érdeklődni:
http://www.arbeitsagentur.de/nn_29892/Navigation/Dienststellen/Dienststellen-Nav.html

Gyakornoki munka (Főiskolások/Egyetemisták részére):
2010. január 1-től a Németország területén végzett hallgatók számára munkavállalási engedély nem szükséges. Ez azonban csak akkor érvényes, ha hallgató a záróvizsgát németországi felsőoktatási intézményben tette le.

Gyakornoki munkához a Magyarországról érkező hallgatóknak, akik nincsenek egyetlen német intézménybe sem beiratkozva, a bonni központtal kell felvenni a kapcsolatot. A ZAV – Zentralstelle für Arbeitsvermittlung – honlapja itt található: http://www.arbeitsagentur.de/nn_29928/Navigation/Dienststellen/besondere-Dst/ZAV/ZAV-Nav.html

Természetesen előzetesen céget kell keresni, amelyik vállalja, hogy foglalkoztat minket. A cégnek ki kell állítania egy igazolást, amelyen rögzíti a vállalt munka idejét, leírja a feladatokat, és garantálja, hogy a gyakornok legalább 571 Eurót keres havonta. Emellett be kell szerezni a felsőoktatási intézményünktől egy hallgatói jogviszony-igazolást. A pályázati papírokat azonban a ZAV-tól kell igényelni. A „munkavállalási engedély” ezek után 2-4 héten belül meg kell, hogy érkezzen – nyáron általában többet kell várni a nagy számú jelentkezések miatt. A ZAV segítségével maximum 1 évig lehetséges a munkavállalás.

Ösztöndíjak (Felsőoktatásban, középiskolákban tanulók illetve kutatók számára)
Erasmus: Az Erasmusnak két formája van, az egyik, amely tanulmányi ösztöndíj, a másik gyakornoki munkát támogató ösztöndíj. Az első intézmények és partnerintézmények között valósul meg, míg a gyakornoki munka lehet egyéni szervezésű. A tanulmányi ösztöndíj támogatása intézményenként változó. A gyakornoki ösztöndíj általában 400 Euró havonta, amihez még hozzá jöhet a cégnél kapott fizetés. Az ország területén lévő egyetemek hallgatói 3 hónapig munkavállalási engedély nélkül vállalhatnak munkát. Gyakornoki ösztöndíj esetén pedig az úgynevezett „Trainee Contract” számít munkavállalási engedélynek. Az Erasmus gyakoroki ösztöndíjához hasonló a Leonardo ösztöndíj is. A kettőt azonban sem együtt, sem egymás után nem lehet pályázni. Az Erasmusról bővebben Tempus Közalapítványnál lehet érdeklődni: http://www.tpf.hu/pages/content/index.php?page_id=578

KAAD: Katolischer Akademischer Austauschdienst, keresztény fiatalok, kutatók számára nyújt lehetőséget németországi képzésre. Általában teljes képzésre szokták pályázni, de elképzelhető egyetlen szemeszterre is. Ez az ösztöndíj nagyon méltányos támogatást ad. Az ösztöndíjról érdeklődni, pályázati anyagot kérni a következő e-mail címen lehet: http://www.kaad.de/

Baden-Württemberg Ösztöndíj: Az ösztöndíjat a Magyar Ösztöndíj Bizottságon keresztül lehet pályázni. Általában 400 Eurót lehet nyerni havonta, egyetlen szemeszter erejéig. A MÖB honlapján természetesen más ösztöndíjak után is kutathatunk. http://www.scholarship.hu/

DAAD: A DAAD – Deutscher Akademischer Austauschdienst - ösztöndíjak is a Magyar Ösztöndíj Bizottságon keresztül pályázhatóak. Részletesebb információk azonban a német honlapon érhetőek el:
http://www.daad.de/en/index.html

Munkavállalási Engedély:
A munkavállalási engedély egy kétoldalas nyomtatvány. Az egyiken ki kell tölteni a szokásos adatokat, mint név, cím, vállalat neve stb., a másikon a munka leírását kell benyújtani. Először egy céget kell találni, amelyik alkalmazottként fogad minket, azután állítható ki ehhez a céghez az engedély. Ezek után általában egy álláshirdetés jelenik meg, és megpróbálnak az állásra például egy német lakost vagy egy teljes jogú uniós állampolgárt keresni. Amennyiben egy bizonyos időn belül nem találnak, elfoglalhatjuk az állást. A tájékoztatón legalábbis ez szerepel.

Bizonyos szakmákban, mint például az informatika, ez az álláskiírás nincs, egyszerűen 2-4 hétig vizsgálják a dokumentumokat, hogy megfelel-e a fizetés a végzettségnek, és minden rendben van-e (Arbeitsmarktprüfung). A nyomtatvány mellé le kell adni a végzettségről szóló bizonyítvány másolatát, a lakcímbejelentő igazolás másolatát, és az útlevél másolatát is. Ezeket a papírokat a lakhely szerinti Agentur für Arbeithoz kell eljuttatni.

A munkavállalási engedély egy évre szól. Amennyiben céget szeretnénk váltai, új munkavállalási engedélyt kell igényelni. Egy év után ismét be kell nyújtani a kérvényt az engedélyre, akkor azonban már nincs időkorlát arra vonatkozóan, hogy meddig érvényes.

Amivel a munkavállalási engedély megkerülhető: Gewerbeschein
A Gewerbeschein tulajdonképpen egy vállalkozói engedély. Természetesen meg vannak a hátrányai, például, hogy az adóbevallás nekünk kell elkészíteni, emellett nincs szabadnap stb. De az állást biztosan betölthetjük, és nem kell munkavállalási engedélyre várni.

A lakhelyünknek megfelelő Gewerbeamton vagy a Bürgeramton lehet beszerezni a szükséges nyomtatványt. Ehhez is természetesen kell az útlevélmásolat, és a lakcímbejelentő igazolás másolata. Emellett bejegyeztethetünk egy nevet is a vállalkozásnak. Amennyiben ezt nem tesszük, a családnevünkkel jön létre a cég. A cégalapítás 20 Euróba kerül, amit vagy helyben kell befizetni, vagy egy hónapon belül kell átutalni. A Gewerbeschein kiváltása után adóbevallásunkat már a Finanzamton kell intézni. Fizetésünket pedig egy számla kiállítása után kaphatjuk meg.

Ahová nem kell munkavállalási engedély: Németországtól független kutatóintézmények
Vannak Németország területén belül olyan intézmények, amelyek kutatással foglalkoznak, nemzetközi finanszírozásúak, és ezért ide nem kell munkavállalási engedély. Ilyenek például az EMBL: www.embl.org

Ami a munkavállaláshoz kell:
Lakcímbejelentés – Anmelebestätigung
Először is: a bejelentett lakcím nem tartózkodási engedély! Tartózkodási engedélyre a magyaroknak már nincs szükségük a munkavállaláshoz. A bejelentett lakcímre viszont igen, a munkáltató is kéri, a bankszámla nyitáshoz is kell, adókártyához, betegbiztosításhoz, stb. Az Einwohnermeldeamt, Bürgeramt, Bürgerzentrum, illetve kisebb helyeken a Rathaus szolgál lakcímbejelentésre.

A bejelentkezés gyorsan megy, egy nyomtatványt kell kitölteni, és személyi vagy útlevél fénymásolatot is készítenek. A bérleti szerződést sem szabad otthon felejteni, de ez tartományonként változik.

A nyomtatványon meg lehet jelölni a vallást. Ez természetesen nem kötelező, ha viszont bejelölöd, akkor az adókártya kiállításánál ezt automatikusan figyelembe veszik és úgy állítják be az adót, hogy minden hónapban Kirchensteuert – egyházi adót – kell fizetni.

Tartományonként változik, van, ahol semmit, van, ahol 6 eurót kell fizetni a bejelentkezés során.

Adókártya – Lohnsteuer Karte
Az adókártyát mindig egy naptári évre állítják ki. Be kell hozzá mutatni az Anmeldebestätigungot, illetve van, ahol a munkáltatóval kötött szerződést is.
A Lohnsteuer Karte azonban nem munkavállalási engedély, csupán arra szolgál, hogy az esetleges jövedelmet legyen min bevallani.

Bankszámla - (Giro-) Konto
Ezen a webszájton a legjobb 100 bank található. Érdemes körülnézni, mert például a Commerzbank egyik leányvállalata a Comdirect, internetes bank, ahol a számlavezetésért, pénzfelvételért nem kell fizetni. A Commerzbanknál 1250 Eurót kell havonta a számlára utalni, hogy mindez ingyenes legyen. Beiratkozott hallgatóknak a bankszámla ingyenes, illetve 27 éves korig bizonyos bankokban szintén ingyenes a számlakezelés. A legfrissebb információkat azonban a honlapokon kell keresni.
http://www.wer-zu-wem.de/ranking/banken/

Betegbiztosítás – Krankenkasse
Betegbiztosítót önállóan kell választani. A következő oldal lehetőséget ad arra, hogy kiszámolhasd, melyik Krankenkasséban mennyit kell fizetned.

http://www.krankenkasseninfo.de/

Segítség a munkakereséshez:
Linkgyűjtemény
Állásparadicsom

Segítség a lakáskereséshez:
Linkgyűjtemény

Lakáskeresésnél érdemes figyelembe venni, hogy bútorozottat szeretnénk-e, illetve “warmmiete”-t vagy “kaltmiete”-t szeretnénk fizetni. A “warmmiete” azt jelenti, hogy abban az összegben minden benne van – ha van kivétel, az fel van tüntetve. „Warmiete”-nél arra kell számítani, hogy a lakás esetleg egyben van más lakásokkal, vagy az egész egy családi ház, és ezért nem lehet szétválasztani, hogy ki mennyit fogyaszt. Érdemes rákérdezni.

A „kaltmiete” azt jelenti, a fentiekkel szemben, hogy ott még rezsit kell fizetni (Nebenkosten).

A lakáskereséssel kapcsolatban megemlíteném, hogy egy-két havi lakbért el szoktak kérni kaució gyanánt, és amennyiben az ember ügynökségen keresztül keres lakást, ott is legalább egy havi lakbért ki kell fizetnie, mint az ügynökség díját.

Hasznos oldalak:
http://nemetorszagi-munkavallalas.blog.hu
http://www.budapest.diplo.de/Vertretung/budapest/hu
http://www.auswaertiges-amt.de/diplo/del
http://www.budapest.diplo.de/Daten.pdf
http://www.euvonal.hu
Részletes információ: http://www.itd.hu/resource.aspx?ResourceID=nemetmunka_20081

Köszönet a http://nemetorszagi-munkavallalas.blog.hu írójának. Kérjük, a további lehetőségekről számoljatok be a fórumon! Köszönjük!

Irány Németország! A németországi magyar portál.