Idénymunkásokat várnak NémetországbaTöbb német vállalat arra panaszkodik, hogy nem talál elég idénymunkást. Az időszakos alkalmazottakat foglalkoztató német vállalatok szövetsége szerint nincs elég jelentkező. Sokan a munkaerőpiac május elsejei nyitásától várják a megoldást. Az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott közép-kelet európai államok munkavállalói május elsejétől szabadon vállalhatnak munkát egyes nyugat-európai országokban – mint Németország és Ausztria – amelyek eddig korlátozásokkal élhettek saját munkavállalóik védelmében.

A német idénymunkásokat foglalkoztató vállalatok szövetsége (BZA) szerint idén tavasszal rendkívül kevesen jelentkeznek az ilyen jellegű munkákra. Elsősorban a fém- és elektronikai iparban nagy a hiány, de több – egyebek mellett mezőgazdasági – ágazatokban is alacsony munkavállalói hajlandóságról számolnak be. A német iparkutató intézet (IW) és a BZA közös felmérése szerint februárban mintegy 873 ezer főt foglalkoztattak idénymunkásként Németországban, amely 1,5 százalékos emelkedés januárhoz képest. A januári adat viszont csaknem 2 százalékos csökkenés – az év eleji visszaesés azonban több évre visszamenőleg is jellemző.

Korábbi előrejelzések az idénymunkások emelkedésével számolt a válság utáni fellendüléssel. A legtöbb ilyen jellegű munkaerőt 2008 nyarán alkalmazták, amely 2009-ben mélypontra - 625 ezer - főre süllyedt. A BZA elnöke szerint az idénymunka-igényes ágazatokban éppen a hiány miatt lassabb lehet a válságból történő kilábalás.

A közgazdászok szerint az idénymunka egyre kevesebbek számára jelent perspektívát, hiszen többen a stabil, kiszámítható állásokat keresik. A szakemberek szerint a német idénymunkás állásokat május elsejétől Kelet-Európából érkező munkavállalókkal tölthetik fel. (Die Welt - vg.hu) Fotó: eujob24.de