Szélsőséges iszlamisták terrortámadásaitól tartanak a német hatóságok, a célpontok pályaudvarok lehetnek, és akár az iszlamofób Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű mozgalom felvonulásain is merénylet történhet - írták szombaton német lapok.

A hatóságok iszlamista terrormerényletektől tartanak

A Der Spiegel című hírmagazin szerint a német nemzetbiztonsági szolgálatokat több külföldi partnerszervezet arra figyelmeztette, hogy merénylet készülhet a berlini és a drezdai főpályaudvar ellen.
Az egybehangzó hírszerzési értesülések alapján a nemzetközi radikális iszlamista színtéren nagy figyelemmel követik a Pegida mozgalom formálódását, és ismert dzsihadisták rögzített kommunikációja szerint eszmecsere indult arról, hogy érdemes lenne megtámadni a drezdai központú szerveződést - tette hozzá a Spiegel, kiemelve, hogy egy nagyszabású, sok áldozattal járó merénylet a tömegeket megmozgató Pegida valamelyik felvonulásán jól illeszkedne a helyzet elmérgesedését, eszkalációját célzó dzsihadista stratégiához.
A hatóságok megítélése szerint egy ilyen támadás a lehető legrosszabb fejlemény, a "horrorforgatókönyv". Pontosan tudják, hogy nemigen létezik olyan szintű rendőri készültség, amellyel hatékonyan meg lehet védeni a drezdai belvároson sötétedés után végivonuló több tízezres tömeget - írta a hírmagazin, megjegyezve, hogy az Iszlám nevében fellépő terroristák célpontjában eddig mindenekelőtt a vasúti infrastruktúra állt.
A Süddeutsche Zeitung című lap is arról írt, hogy a német hatóságokat pályaudvarok elleni merényletek veszélyére figyelmeztették külföldről. Az azonban egyelőre nem világos, hogy mennyire kell komolyan venni a támadások előkészületeire utaló jeleket - tette hozzá a müncheni lap.
A belügyminisztérium a lapjelentésekre reagálva közölte, hogy több irányból számos értesülést kapnak, ami "tipikus fejlemény" az olyan események után, mint a párizsi vérengzés. A hatóságok mindnet megtesznek a lakosság védelme érdekében, és a "'helyzet ugyan komoly, de pánikra nincs ok" - nyilatkozott Thomas de Maiziere belügyminiszter.
A Süddeutsche Zeitung szerint a hatóságokat és a nemzetbiztonsági szolgálatokat leginkább az nyugtalanítja, hogy versengés kezdődhet az al-Kaida és az Iszlám Állam (IÁ) között a legnagyobb, legsúlyosabb merénylet elkövetéséért. Így veszélyesek lehetnek az al-Kaida régen ismert hívei, a Szíriából és Irakból visszatért dzsihadisták, akik az IÁ oldalán harcoltak, és mindazok a radiális iszlamisták, akiket a hatóságok megakadályoztak abban, hogy a Közel-Keletre utazzanak. "Bárcsak lenne valamilyen világos mintázat" - mondta a Süddeutsche Zeitungnak Bernd Palenda, a belső elhárításért felelős szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) berlini szervezetének vezetője.
A legutóbbi adatok szerint eddig nagyjából 600 szélsőséges iszlamista utazott Németországból Irakba vagy Szíriába, hogy csatlakozzon az IÁ-hoz vagy más terrorszervezetekhez. Közülük nagyjából 200-an tértek vissza, és az utóbbi hónapokban 60 iszlamistát akadályoztak meg abban, hogy a Közel-Keletre távozzon. Eddig mintegy 500 eljárás indult az iszlamista terrorizmussal összefüggésben, összesen 800 személy ellen.
A politika oldaláról egyre nagyobb a nyomás, hogy a veszélyesként vagy erőszakos cselekmények elkövetésére hajlamosként számon tartott, nagyjából 1040 iszlamistát vonják állandó megfigyelés alá, ez azonban kivitelezhetetlen, hiszen egyetlen személy folyamatos szemmel tartásához 20-30 ember szükséges - mondták a Süddeutsche Zeitungnak biztonsági hatóságok szakértői.
A párizsi vérengzés óta a szervek megfeszített erővel dolgoznak, és a lehallgatások engedélyezéséről döntő bírósági testületeknél, az úgynevezett G-10 bizottságoknál több településen egyfajta készenléti ügyeletet tartanak, hogy minél gyorsabban elbírálhassák az indítványokat. A leggyakrabban használt kommunikációs csatornákat, az internet alapú csevegőalkalmazásokat viszont a német alkotmányvédelem nemigen tudja megfigyelni - írta a Süddetsche Zeitung. A lap szerint a német dzsihadistákról szóló információk gyakran az informatikai hírszerzésre szakosodott amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökségtől (NSA) származnak. Amerikai hírszerzők "rendszeresen benéznek a berlini kollegákhoz, és listákat adnak át nekik" - áll a beszámolóban.

Forrás: MTI Fotó: Getty Images