Németországban bírálják a kormány gazdaságpolitikáját a vezető gazdasági érdekképviseletek, és a kancellárral pénteken folytatott megbeszélésen "terhelési moratóriumot" kértek.

Bírálják a kormányt a vezető gazdasági érdekképviseletek

Angela Merkel kancellár a müncheni nemzetközi ipari vásáron (IHM) megbeszélést folytatott a többi között a munkaadói érdekképviseletek országos szövetsége (BDA), az iparvállalatok szövetsége (BDI) és a kereskedelmi és iparkamarák szövetsége (DIHK) vezetőivel. A német gazdaság szereplőinek többségét összefogó szervezetek a tanácskozásra készített állásfoglalásukban kiemelték, hogy a 2013 végén hivatalba lépett nagykoalíciós kormány egy sor intézkedése a versenyképesség romlásához vezethet.
A berlini vezetésnek nem lenne szabad "visszaállítania az órát" a munkaerő-piaci reformokban - hangsúlyozták, utalva a 2003-2005 között bevezetett reformok korrekciójaként értelmezett lépésekre, például a nyugdíjkedvezményekre, amelyek révén a munkavállalók egy része a 67 évre emelkedő nyugdíjkorhatár előtt 4 évvel, már 63 évesen nyugdíjba vonulhat.
Bírálták egyebek között azt is, hogy a valamennyi ágazatban kötelező, óránkénti bruttó 8,5 eurós (2600 forint) minimálbér növeli a cégek bürokratikus terheit, és kritizálták az örökösödési adó szabályainak tervezett változtatását, mert az szerintük generációváltás idején súlyosan veszélyeztetheti a családi vállalkozásokat, amelyek a német gazdaság "derékhadát" adják.
A találkozó után tartott sajtótájékoztatón az érdekképviseletek vezetői sürgették, hogy a kormány vezessen be "terhelési moratóriumot", ne hozzon több olyan döntést, amely hátráltatja a vállalatok működését vagy növeli a terheiket.
Merkel a vitatott ügyekben nem tett konkrét ígéreteket, de hangsúlyozta, hogy a kormány valamennyi kérdésben egyeztet az érintettekkel.

Forrás: MTI Fotó: Internationale Handwerksmesse