Több mint két évig tartó felújítási munkálatok után Berlin Neukölln negyedében ünnepélyesen megnyitották az úgynevezett Cseh falut.

Felújították Berlinben a Cseh falut

Ez a történelmi település, amelyet a vallásüldözés elől a hazájukból menekülő cseh protestánsok alapítottak a 18. században, egyfajta kincs, a nyugalom szigete a világvárosban - fejtette ki a prágai sajtó szerint Franziska Giffey, Neukölln polgármestere a szerda esti ünnepségen.
"A Cseh falu városnegyedünk bevándorlási történelmének alapköve" - mondta Giffey cseh újságíróknak. "Olyan emberek kezdtek itt új életet, akik vallásuk üldözése miatt, menekülésre és új élet keresésére kényszerültek, s itt új hazára leltek" - szögezte le a polgármester. Hozzátette: a berlini Neukölln negyedben jelenleg 160 országból származó emberek élnek. "Ez a sokszínűség a Cseh falu megalapításával kezdődött, s ezért számunkra a falu megóvása nagy érték" - húzta alá Giffey.
Andriana Krnácová, Prága főpolgármestere, a rendezvényen nagyon pozitívan értékelte, hogy Berlin felújította a Cseh falut. "Számunkra ez egy jelkép" - jegyezte meg Krnácová, a részben magyar származású prágai főpolgármester, aki szerint a bevándorlás gazdagodást jelent a befogadó települések számára.
Az elmúlt két évben a Cseh falu utcáit és házait teljes egészében felújították, amitől a helyiek életkörülményeik javulása mellett elsősorban nagyobb turistaforgalmat remélnek.
A Cseh falut 1737-ben alapította 18 csehtestvér vallású cseh család, mintegy 350 ember, a korabeli Rixdorf településen. I. Frigyes Vilmos porosz király nemcsak letelepedési engedélyt, de számos kiváltságot is adott a menekülő cseheknek. A csehek számára a király kilenc házat is építtetett, amelyek a mai Cseh falu alapjait képezik.

Forrás: MTI Fotó: GettyImages