Egybehangzó csütörtöki értesülések szerint a német kormány a menedékkérők jogosultságainak szűkítését, kötelességeinek bővítését tervezi, köztük azt is, hogy megvonja a juttatásokat az uniós tagországokból Németországba érkezett menedékkérőktől.

Berlin megvonhatja a juttatásokat a menedékkérőktől

Az AFP francia hírügynökség és az ARD német országos köztelevízió szerint a belügyminisztérium irányításával formálódó javaslatcsomagban egyebek között az szerepel, hogy a jövőben nem támaszthatnak igényeket a menedékkérők ellátásáról szóló törvényre hivatkozva azok, akik valamely uniós tagországból érkeztek Németországba, és így ügyükben a dublini szabályok értelmében nem Németország az illetékes.
Ezek a menedékkérők csupán arra kaphatnának támogatást, hogy visszautazzanak az adott tagállamba. A támogatás csak természetbeni lehet - menetjegy, úti élelem -, készpénz nem adható ilyen célra a berlini vezetés javaslata szerint.
Segélyszervezetek élesen bírálták a kormány elképzelését.
Csupán az ország elhagyásának költségeit fedezni szükséghelyzetben lévő emberek esetében "cinikus és embertelen" - nyilatkozott Ulrich Schneider, a rászorulókat segítő szervezetek országos szövetségének (PW) ügyvezetője. Szerinte "tévút" embereket a szociális juttatások megvonásával olyan államokba kényszeríteni, amelyekben nincs elfogadhatóan működő menekültügyi rendszer, és nincsenek életkilátások a menedékkérők előtt.
A menedékkérők és menekültek jogainak érvényesüléséért tevékenykedő, Pro Asyl nevű civil szervezet szerint két következménye lehet a kormány tervezett intézkedésének: az érintett menedékkérők visszautaznak az ügyükben illetékes uniós tagországba, vagy hajléktalanná válnak Németországban. A kormány "a bezárkózás, az elriasztás és a hajléktalanság" programját alkotta meg a Pro Asyl szerint.
A csomag a menekültügyi eljárásról szóló törvényre és a menedékkérők ellátásáról szóló törvényre vonatkozó módosító javaslatokat tartalmaz. Szerepelnek benne egyebek között az elutasított menedékkérők kitoloncolásának megkönnyítését és a menedékkérőknek járó pénzbeli juttatások csökkentését szolgáló változtatások.
A menekültügyi reformra azért van szükség, mert Németország "hónapok óta példátlanul magas számú menedékkérő célpontja" - idézett a javaslatok indoklásából hírportálján az ARD.
A tervezet jelenleg tárcaközi egyeztetésen van, és várhatóan bemutatják a kormány és a tartományok vezetőinek szeptember 24-én tartandó úgynevezett menekültügyi csúcstalálkozóján. A javaslatokról októberben dönthet a törvényhozás.

Forrás: MTI Fotó: GettyImages