Németországban a lakosság többségének nincs személyes találkozáson alapuló tapasztalata menekültekkel egy kedden ismertetett felmérés szerint.

A németek többségének nincsenek személyes tapasztalatai menekültekkel

A német evangélikus egyház (EKD) társadalomtudományi intézetének (SI) reprezentatív felmérése szerint a német lakosság 52 százaléka eddig nem szerzett személyes tapasztalatot menekültekkel. Az ország keleti részén, a volt NDK területén 54 százalék ez az arány.
Akik már találkoztak menekültekkel, többnyire jó tapasztalatokat szereztek, és a személyes tapasztalatokkal rendelkezők csupán 21 százalékára tettek vegyes, negatív vagy nagyon negatív benyomást a menekültek.
Az önkéntes, társadalmi munka különböző területeit összehasonlítva kiemelkedő a menekültek, menedékkérők iránti segítőkészség. A lakosság 10,9 százaléka végez valamilyen önkéntes segítő tevékenységet a menekültválsággal kapcsolatban. Eddig a sport területe volt az első az önkéntességben, 10,1 százalékos részvételi aránnyal.
Mások másként veszik ki a részüket a terhekből, a megkérdezettek 37 százaléka tárgyadománnyal, 17 százaléka pénzadománnyal támogatta vagy támogatja a menekülteket.
A felmérés alapján a német lakosság többsége fűz pozitív várakozásokat a menekültválsághoz; 69,1 százalék szerint a menekültek befogadása erősíti Németország nemzetközi tekintélyét, 61,4 százaléka szerint a menekültek gazdagítják Németország kultúráját, 59,5 százaléka szerint a menekültek révén lassul a társadalom elöregedése.
A gazdasággal összefüggő várakozások visszafogottabbak, csak 42,2 százalék ért egyet azzal az állítással, hogy a menekülthullám csillapítja a szakemberhiányt, és csupán 39,2 százalék ért egyet azzal a kijelentéssel, hogy a menekültek erősítik a társadalombiztosítási rendszerek fenntarthatóságát.
A lakosság többségének aggodalmai is vannak, 84,6 százalék tart a szélsőjobb előretörésétől, és a többnyire bérlakásban élő németek 77,6 százalék tart attól, hogy a menekültek megjelenése miatt nehezebb lesz megfizethető rezsijű lakáshoz jutni. A lakosság 77,2 százaléka szerint félő, hogy sok menekült nehezen talál majd munkát, és 70,7 százalék aggódik azért, hogy nem tudnak minden menedékkérőnek, menekültnek megfelelő szállást találni.
Az SI szakemberei az aggodalom egy sor további lehetséges forrását is megvizsgálták. Kimutatták egyebek között, hogy a német lakosság 60,9 százaléka tart attól, hogy a menekültek miatt növekedik a bűnözés, és 56,2 százaléka szerint előfordulhat, hogy megszűnik a határok szabad átjárhatósága Európában. A németek 53,3 százaléka szerint félő, hogy lesznek olyan környékek, amelyeket érdemes elkerülni, 41,3 százaléka szerint a muzulmán kultúra dominál majd a mindennapokban, és 30,6 százalék tart attól, hogy Németország egyszer majd kerítést épít a határára a menekülthullám miatt.

Forrás: MTI Fotó: Norddeutscher Rundfunk