Németországban megváltozott a közhangulat a szilveszterkor nők ellen elkövetett szexuális zaklatások és rablások óta, a lakosság többsége már azt gondolja, hogy az ország nem tud megbirkózni a menekültek nagy számával, Angela Merkel kancellár népszerűsége és menekültpolitikájának támogatottsága pedig nagymértékben csökkent - mutatta ki pénteken ismertetett felmérésben a ZDF országos közszolgálati televízió.

Jelentősen csökkent Angela Merkel támogatottsága

A ZDF Politbarometer nevű kutatása szerint a decemberi 46 százalékról 60 százalékra emelkedett mindazok aránya, akik szerint Németország nem tud megbirkózni a menekültek nagy számával, és 51 százalékról 37 százalékra süllyedt a bizakodók aránya.
Angela Merkel menekültügyi tevékenységével a német lakosság 57 százaléka elégedetlen, 39 százaléka elégedett. Egy hónappal ezelőtt 49:47 volt ez az arány.
Ugyanakkor a többség szerint az sem járható út, amelyet a berlini vezetés menekültpolitikáját bíráló Horst Seehofer bajor miniszterelnök ajánl; a felmérésben megkérdezettek 57 százaléka szerint a jelenlegi európai helyzetben nem lehet évi 200 ezerre korlátozni a befogadható menekültek számát.
A politikusok munkáját általában véve egy mínusz 5-től plusz 5-ig terjedő skálán értékelhetik a megkérdezettek. A felmérés készítői rendre tíz politikus megítélését vizsgálják. Decemberhez képest a kancellár megítélése romlott a legnagyobb mértékben; Angela Merkel támogatottsági mutatója 1,7 pontról 1,0 pontra süllyedt. Egyedül Horst Seehofer mutatója emelkedett, a decemberi 0,4 pontról 0,7 pontra.
A ZDF felmérése alapján a német lakosság 70 százaléka attól tart, hogy a menekültek miatt növekszik a bűnözés, és 73 százaléka szerint szigorítani kell a bűnözővé váló menedékkérők kiutasítására vonatkozó szabályokat. Növekedik mindazok aránya, akik szerint a menekültek nagy száma veszélyezteti a társadalmi és kulturális értékeket. A tavaly októberi 33 százalék után már 42 százaléka tart ettől, ugyanakkor 52 százalék szerint nincs ilyen veszély.
Az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) és bajor testvérpártja, a Horst Seehofer vezette Keresztényszociális Unió (CSU) a szavazatok 37 százalékát szerezné meg, ha most vasárnap lennének a parlamenti (Bundestag-) választások, ami 2 százalékpontos csökkenés decemberhez képest.
A CDU/CSU koalíciós partnere, a szociáldemokrata párt (SPD) 24 százalékon áll, támogatottsága nem változott. A Bundestag ellenzéki oldalán a Zöldek a szavazatok 10 százalékát szereznék meg, a Baloldal támogatottsága pedig 8 százalékos. Bejutna a Bundestagba a liberális FDP is, amelyre a választók 5 százaléka szavazna, és a legtöbb elemző szerint jobboldali populista Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt, amely 2 százalékpontot erősödve 11 százalékon áll.
A szavazókorú népességet reprezentáló felmérést a Választási Kutatócsoport (Forschungsgruppe Wahlen) nevű mannheimi intézet készítette a ZDF számára 1203 ember megkérdezésével január 12. és 14. között.

Forrás: MTI Fotó: Reuters