Őrizetbe vettek csütörtökön Németországban három feltételezett iszlamista terroristát.

Feltételezett iszlamista terroristákat vettek őrizetbe

A szövetségi legfőbb ügyészség a Der Spiegel című hírmagazin értesülését megerősítve közölte, hogy őrizetbe vettek egy 25, egy 27 és egy 31 éves szír állampolgárt Baden-Württemberg, Brandenburg, illetve Észak-Rajna-Vesztfália tartományban, házkutatást tartottak otthonukban és kezdeményezték a francia hatóságoknál egy negyedik, 25 éves szír állampolgár kiadatását.
A nyomozás eddigi megállapításai szerint a négy férfi az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet nevében terrortámadást akart elkövetni Németországban. Ezért bűncselekmény közös elkövetésében való megállapodással gyanúsítják őket.
A közleményben kiemelték, hogy nincsenek arra utaló adatok, hogy a gyanúsítottak hozzákezdtek volna tervük megvalósításához.
A terv alapján Düsseldorf belvárosában a csoport két tagja robbanóövvel öngyilkos merényletet hajtott volna végre, majd további merénylők minél több járókelőt próbáltak volna megölni lőfegyverekkel és robbanószerkezetekkel.
A tervek megvalósításához azért nem fogtak hozzá, mert egyikük február 1-jén Párizsban vallomást tett a francia hatóságoknak.
A négy férfi közül kettő 2014 elején Szíriában csatlakozott az IÁ-hoz, és a szervezet vezetésétől azt a megbízást kapták, hogy hajtsák végre a düsseldorfi merényletet. Ezzel a szándékkal 2014 májusában együtt Törökországba távoztak, majd 2015 júliusában szétválva továbbutaztak Görögországon keresztül Németországba.
A csoport harmadik tagját legkésőbb az idén januárban rávették arra, hogy csatlakozzon hozzájuk, és ugyancsak januárban felvették a kapcsolatot a negyedik taggal, aki az IÁ vezetésének utasítására már 2014 októberében Németországba érkezett, hogy részt vegyen a merényletben. Az ő feladata a robbanóövek elkészítése lett volna. Az illető 2013-ban az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat szíriai szárnyának, az an-Nuszra Frontnak készített robbanóöveket és gránátokat.
A csoport három tagját külföldi terrorista szervezetben viselt tagsággal, a negyediket terrorista szervezet támogatásával is gyanúsítják.

Forrás: MTI Fotó: GettyImages