Legalább három elkövetője és több halottja van a péntek délután kezdődött müncheni lövöldözésnek - jelentette a Bild című lap az online kiadásában Joachim Herrmann bajor tartományi belügyminiszterre hivatkozva. A rendőrség azt gyanítja, hogy az Olympia bevásárlóközpontban történt lövöldözés terrortámadás volt.

Müncheni lövöldözés - Több halálos áldozat

A bajor miniszter elmondta, hogy a tetteseket még nem sikerült kézre keríteni.
A müncheni rendőrség a Twitter-oldalán felszólította a bajor tartományi főváros lakóit, hogy távozzanak az utcákról, és ne hagyják el otthonukat.
"Nem tudjuk, hogy hol vannak az elkövetők" - áll a rendőrség Twitter-üzenetében.
Az AFP francia hírügynökség értesülése szerint hat halálos áldozata van a lövöldözésnek. Ezt a rendőrség nem erősítette meg, arra hivatkozva, hogy még tart az intézkedés.
A rendőrség eddigi adatai szerint a lövöldözés a bajor tartományi főváros északi részén kezdődött, az olimpiai parkban fekvő bevásárlóközpont közvetlen közelében röviddel 18 óra előtt. Szemtanúk három fegyverest láttak. A lövöldözés a bevásárlóközpontban folytatódott.
A bajor tartományi rendőrség és a szövetségi rendőrség valamennyi egységét mozgósította a terrorgyanúsként besorolt lövöldözés megállítására.
A tömegközlekedést az egész városban leállították, és este a Bayerischer Rundfunk (BR) tartományi közszolgálati médiatársaság szerint kiürítették és bezárták a főpályaudvart.
Több hírportál azt jelentette, hogy este lövöldözés kezdődött a belvárosban is, nagyjából hét kilométerre a bevásárlóközponttól. A rendőrség erről azt közölte, hogy egyelőre híresztelésről van szó, és nem világos a helyzet. Sajtóbeszámolók szerint környéken sok a rendőr, az üzletek bezártak.
A Bild szerint este készenlétbe helyezték a szövetségi rendőrség első számú terrorelhárító alakulatát, a GSG9 nevű egységet.

A hírt folyamatosan frissítjük!

2016.07.22. 23:19

Müncheni lövöldözés - Nem zárható ki a terrorizmus

Nem lehet kizárni, hogy terrortámadás volt a pénteken Münchenben történt lövöldözés - mondta Peter Altmaier kancelláriaminiszter késő este az ARD országos köztelevíziónak.
A biztonsági szervek minden lehetséges irányban nyomoznak és "nem zárnak ki egyetlen hipotézist sem" - mondta a miniszter.
Az elkövetők lehetséges számáról elmondta: egy emberről tudják biztosan, hogy részt vett a lövöldözésben, az illető szökésben van.
A lövöldözésben a müncheni rendőrség adatai szerint legkevesebb nyolcan haltak meg. Találtak egy kilencedik holttestet is, és vizsgálják, hogy ez az ugyancsak erőszakos haláleset kapcsolatban van-e a lövöldözéssel - közölték.
A Bayerischer Rundfunk (BR) tartományi közszolgálati médiatársaság egy jelentése szerint a rendőrség úgy véli, hogy a lövöldözés helyszínétől egy kilométerre talált férfi holttest az egyik elkövetőé lehet.

2016.07.23. 03:56

Müncheni lövöldözés - Egy 18 éves német-iráni fiatalember lövöldözött

Egy 18 éves német-iráni kettős állampolgár volt a péntek esti müncheni lövöldözés elkövetője - közölte a bajor tartományi főváros rendőrségének vezetője szombaton hajnalban.
Hubertus Andrä müncheni tájékoztatóján elmondta, hogy a kilenc halálos áldozatot követelő lövöldözés elkövetőjének indítékairól egyelőre semmit sem tudnak, és nincs arra utaló jel, hogy lettek volna társai.
A fiatalember több mint két éve lakott Münchenben, nem szerepelt a rendőrségi nyilvántartásokban. Egyetlen pisztollyal lövöldözött. Még nem tudni, hogy a fegyver milyen típusú és hogyan szerezte.
Az első riasztás nagyjából 17.50-kor futott be a rendőrséghez. A fiatalember egy gyorsétteremben kezdett lövöldözni a München északi részén lévő olimpiai parki bevásárlóközpontnál, majd a gyorsétterem előtt és a bevásárlóközpontban is lövéseket adott le.
Holttestét 20.30-kor találták meg a bevásárlóközpont közelében egy mellékutcában, ahol a nyomozás első adatai alapján öngyilkosságot követett el. A támadóra tüzelt egy civil ruhás rendőr, boncolással kell megállapítani, hogy megsebesítette-e.
Kezdetben szemtanúk beszámolói alapján úgy tűnt, hogy hárman kezdtek lövöldözni. Ez valószínűleg azért alakult így, mert két ember egy autóval feltűnően gyorsan távozott a helyszínről. Időközben megtalálták őket és megállapították, hogy nincs közük a bűncselekményhez - mondta Hubertus Andrä.
A lövöldözésben 3 ember életveszélyesen, 18 könnyebben megsebesült. A halottak között fiatalkorúak, a sebesültek között gyerekek is vannak - mondta a 60 éves rendőri vezető, pályafutásának legnehezebb szakaszának nevezve az első riasztás óta eltelt órákat.
A lövöldözés miatt 2300 rendőrt mozgósítottak. Érkezett erősítés a szövetségi rendőrségtől, a Baden-Württemberg és a Hessen tartományi rendőrségtől, és az osztrák rendőrség Cobra nevű terrorelhárító alakulatától is.
A nyugalom helyreállt a bajor fővárosban. A tömegközlekedést hajnalban újraindították. Szombaton nem kell elhalasztani rendezvényeket biztonsági okokból - mondta Hubertus Andrä. A nyomozás újabb eredményeiről szombaton nap közben számol be a müncheni rendőrség.
Horst Seehofer bajor miniszterelnök utasítására szombaton a gyász jeleként félárbócra eresztik a zászlókat a bajorországi állami intézményeknél.
Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter a támadás hírére megszakította szabadságát, és szombaton Münchenbe megy.

Forrás: MTI Fotó: dpa