Minden eddiginél szigorúbb biztonsági intézkedéseket vezetnek be idén a világ legnagyobb népünnepélyeként számon tartott müncheni Oktoberfesten.

Szigorú biztonsági előírások az Oktoberfesten

A bajor fővárosban szerdán bemutatott tervek alapján a legfontosabb új szabály, hogy nem lehet bevinni a sörfesztivál területére 3 liternél nagyobb térfogatú táskát vagy hátizsákot. A bejáratoknál megőrzőket állítanak fel, amelyekben átvizsgálás után lehet elhelyezni a túlméretes csomagokat.
A másik fontos újítás, hogy a fesztivál teljes területét elválasztják a környezetétől, az utolsó nyitott szakaszt mozgatható kerítéssel zárják le. Így nem lehet biztonsági ellenőrzés nélkül belépni a mintegy 35 hektáros Terézia-rétre (Theresienwiese), amelyen szeptember 17-től két hétig várják a vendégeket a sörsátrakban.
Valamennyi bejáratnál folyamatosan tartanak majd ellenőrzést. Két kaput csak a fesztiválon dolgozók és a sátrakhoz árut szállító fuvarozók használhatnak. Növelik a biztonsági emberek számát is, a bejáratoknál csúcsidőben 450-en dolgoznak majd, mindenkit átvizsgálnak és a megengedett méretű táskákat is ellenőrzik.
Az új rendszert az utóbbi hetek bajorországi támadásainak tanulságai alapján dolgozták ki - mondta tájékoztatóján Josef Schmid alpolgármester, a városvezetés gazdasági ügyekért felelős vezetője, utalva a júliusban történt würzburgi és ansbachi, menedékkérők által elkövetett iszlamista hátterű merényletre és a tettes idegenellenes, rasszista meggyőződésének tulajdonított müncheni vérengzésre.
Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a hatóságoknak nincsen arra utaló értesülésük, hogy bármilyen veszély fenyegetné a rendezvényt.
Az első Oktoberfestet 1810-ben rendezték. Évente tartandó népünnepélynek 1819-ben nyilvánították, kezdetét pedig a barátságosabb időjárású szeptemberre hozták előre. Háborúk és járványok miatt eddig 24-szer maradt el, így az idei lesz a 183. a sorban.
A tavalyi Oktoberfesten csaknem hatmillióan vettek részt, és a minden korábbinál drágább, korsónként - vagyis literenként - 10 és 10,40 euró (3100-3220 forint) közötti összegért csapolt sörből 7,3 millió litert ittak meg.

Forrás: MTI Fotó: Getty Images