A német Lufthansa Csoport több mint 800 járatot, köztük budapestieket is törölt légitársaságai szerdai menetrendjéből a pilóták szakszervezetének (Vereinigung Cockpit - VC) egész napos sztrájkja miatt.

Sztrájkolni fognak a Lufthansa pilótái

A vállalatcsoport keddi közleménye szerint a tervezett csaknem 3000 járat közül 876-ot töröltek, ami mintegy 100 ezer utazót érint. Töröltek négy Budapest és München, illetve négy Budapest és Frankfurt között közlekedő Lufthansa-járatpárt is.
Csak a Lufthansa légitársaságnál maradnak ki járatok, a csoport többi utasszállító tagját - Eurowings, SWISS, Austrian Airlines, Air Dolomiti, Brussels Airlines - nem érinti a munkabeszüntetés.
A vállalatcsoport egyben közölte, hogy a frankfurti munkaügyi bírósághoz fordult, kérve a sztrájk megtiltását, és bírálta a szakszervezetet, amiért nem hajlandó munkaügyi közvetítő bevonásával rendezni a vitát.
A VC éves szinten átlagosan 3,66 százalékos béremelést kér a legutóbbi kollektív szerződés lejártával, 2012 áprilisával kezdődő ötéves időszakra a Lufthansa, a Lufthansa Cargo és az Eurowings diszkont légitársaság mintegy 5400 pilótájának. A munkaadó 2,5 százalékos emelést ajánl. A szakszervezet szerint az ajánlat elfogadhatatlan.
A VC a bérmegállapodás ügye mellett a korai nyugdíjazási rendszer átalakításával és a vállalatvezetés költségcsökkentési törekvéseivel kapcsolatban is konfliktusba került a Lufthansával. A tárgyalások először 2014 tavaszán rekedtek meg, azóta 13-szor sztrájkoltak a Lufthansa pilótái.

Forrás: MTI Fotó: gettyimages