Németország az Európai Unió legnépesebb állama. Területét, melyet északon az Északi- és a Balti-tenger, délen az Alpok határol, Európa nagy folyóinak, a Rajnának, a Dunának és az Elbának az ágai hálózzák be. Németország szövetségi köztársaság. A törvényeket nemzeti szinten a Bundestag (Szövetségi Gyűlés) és a Bundesrat (Szövetségi Tanács) hozza. A Bundestag tagjait négyévente választják meg a polgárok általános választás útján, a Bundesrat a 16 szövetségi állam (Bundesland) 69 képviselőjét foglalja magában.

A II. világháború után Németország két államra vált szét: a demokratikus nyugatra (Német Szövetségi Köztársaság) és a kommunista keletre (Német Demokratikus Köztársaság). E megosztottság szimbólumává vált a berlini fal, mely 1989-ban omlott le. Egy évvel később a két részre szakadt Németország újraegyesült. Az Unió polgárainak körében legtöbben a németet beszélik anyanyelvükként. Németország a világ harmadik legnagyobb gazdasága, melynek legfontosabb ágazatai közé számos más iparág mellett a gépjárműgyártás, a precíziós gépgyártás, az elektronika, a távközlési berendezések gyártása, a vegyipar és a gyógyszergyártás tartozik. A német vállalatok jelentős beruházásokat hajtottak végre az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott közép- és kelet európai országokban.

Az európai klasszikus zene rengeteget köszönhet Németországnak: az ország híres szülöttei közül többek között Johann Sebastian Bach, Ludwig van Beethoven, Johannes Brahms és Richard Wagner zeneszerző említhető. Németország a bölcselet és az irodalom terén is gazdag örökséggel büszkélkedhet – gondoljunk csak Luther, Goethe, Schiller, Nietzsche, Kant, Brecht, Thomas Mann munkásságára.

Németország a világ második legnagyobb komlótermelője, az itt gyártott minőségi sörfajták messze földön híresek. A Mosel és a Rajna völgyében termelt szőlőből bor készül.

Németország ezer és ezer gyönyörű látnivalóval, rengeteg kultúrális programmal, fesztivállal csalogatja a turistákat is. A magas életszínvonal vonzó minden külföldi munkát keresőnek, kitelepülni szándékozónak ezért Németország elsődleges célpont az európai kontinensen.

Németország

Csatlakozás az Európai Unióhoz: alapító tag

Államforma: szövetségi köztársaság

Főváros: Berlin

Terület: 356 854 km²

Népesség: 82,5 millió

Nemzeti valuta: euró

Hivatalos nyelv: német

Irány Németország! A németországi magyar portál.