Vannak országok, melyek megálljt parancsolnának a szabad munkaerő-áramlásnak. Akiknek már elegük van a külföldiekből és legszívesebben hazaküldenék őket. Ez azért mégsem olyan egyszerű.

Egyetlen ország Svájc, amely az Európai Unión kívül áll, de egy, az EU-val kötött kétoldalú megállapodás köti őket ahhoz, hogy befogadjanak külföldieket. A svájciak viszont döntöttek, ha nem is egyhangúan.

50,3%. Ennyien szeretnék, ha korlátoznák a külföldiek beáramlását. Anglia már rég ezen dolgozik. David Cameron egyetértett a szigorításról, de egy probléma viszont van: „A szabad munkaerő-áramlás vagy abszolút módon, vagy pedig sehogyan sem érvényes.” (Olivier Bailly, európai bizottsági szóvivő). A brit miniszterelnök a 2015-ös választások előtt szeretné tárgyalni a szigorítás lehetőségét. A bevándorlás negatív hatásaira hívták fel a figyelmet a fejlett országokban: Forgalmas autópályák, túlzott építkezések, melyek a környezet kárára történnek. A lakások bérleti díjainak emelkedése, bérek csökkenése és persze egyre növekszik a külföldiek által elkövetett bűncselekmények száma is, nem beszélve a fejlett országok szociális hálóját egyre jobban megterhelik a külföldiek, bevándorlók.

Részben meg lehet érteni, mert egy országnak nem kötelessége a gazdasági menekülteket szociális segéllyel eltartani. A szakképzett munkaerőre szükség van. Olyan külföldiekre akik, nem a brit, a svájci vagy a német államot szeretnék megrövidíteni, hanem dolgozni akarnak. Méghozzá tisztességesen. Egyre többen “nyaralni” mennek külföldre. Akik valahogy “elfelejtenek” munkát keresni és találni. Akik kint “felejtik” magukat, akik ugyanazt csinálják, mint otthon. Otthon anyuci hátán, külföldön pedig az adott állam hátán megélni, lehetőleg munka nélkül, segélyekből.

Maradjunk Németországban. Itt nem jár automatikus segély. Dolgoznod kell legalább egy évet és csak utána kaphatsz munkanélküli segélyt, de ezt is sokan kijátsszák. Dolgoznak egy évet, majd kirúgatják magukat. Kapják egy évig a munkanélküli segélyt, közben feketén dolgoznak, aztán valamilyen csoda folytán újra munkát találnak…

Egy ország befogadott minket. Munkát kaptunk. Legyünk hálásak, mert mi jöttünk ki. Mi akartuk. Nekünk kell alkalmazkodni! Ha nem tetszik vissza lehet menni oda, ahonnan jöttünk…