Tartományi parlamenti (Landtag-) választások kezdődtek ma a németországi Brandenburgban és Türingiában.

Tartományi választások kezdődtek

A volt NDK területén fekvő tartományokban öt évre választják meg a helyi törvényhozást.
Brandenburgban most először 16 év a választási részvétel korhatára. Eddig csak az önkormányzati választáson vehettek részt a 16-18 év közöttiek is a tartományban. A reform révén nagyjából 40 ezerrel nőtt a választásra jogosultak száma, és így meghaladta a 2,1 milliót a 2,45 millió lakosú tartományban.
Az előrejelzések szerint a szociáldemokrata párt (SPD) és a Baloldal koalíciója folytathatja a 2009-ben kezdett közös kormányzást. Az SPD 32,5 százalékon, az egykori keletnémet állampárt utódszervezete és nyugati baloldali csoportok egyesülése révén létrejött Baloldal 20 százalékon áll az utolsó közvélemény-kutatási eredmény szerint.
A konzervatív CDU brandenburgi szervezete a szavazatok 24 százalékát szerezheti meg, továbbra is ellenzékben politizálhat. A CDU 1990-től 2009-ig az SPD-vel, a nagykoalíció kisebbik pártjaként kormányzott a tartományban.
A 2,1 milliós Türingiában 1,8 millió választót várnak az urnákhoz. A felmérések az ország újraegyesítése óta megszakítás nélkül kormányzó CDU győzelmét jelzik előre, a párt a szavazatok 36 százalékát szerezheti meg, a hatalmat viszont elveszítheti.
A második helyen a Baloldal végezhet 26-28 százalék körüli eredménnyel, és koalíciót köthet a harmadik helyre 16 százalékos eredménnyel várt SPD-vel és a Zöldekkel, akiknek a támogatottsága a bejutási küszöb, 5 százalék körül mozog.
Amennyiben a Zöldek bekerülnek az erfurti Landtagba, és az SPD-vel együtt megállapodásra jutnak a Baloldallal, akkor megalakul az első olyan németországi tartományi kormány, amelyben a Baloldal adja a miniszterelnököt.
A liberális FDP várhatóan a potsdami és az erfurti Landtagból is kiesik. Ebben az esetben a liberálisok a 16 tartomány közül már csak hatban rendelkeznek majd helyi törvényhozási képviselettel, és az ország keleti részében az összes Landtagból kiszorulnak.
A tavaly alapított euroszkeptikus Alternatíva Németországnak (AfD) előretörése viszont folytatódhat, a felmérések szerint Brandenburgban 8-9 százalékos, Türingiában 7-8 százalékos eredményre számíthat.
A Berlin körül elterülő Brandenburg nagy erőssége éppen a fekvése, a brandenburgiak nagyjából minden 6. eurót a fővárosban keresik meg. A Berlintől távolabb eső településeken viszont nagy a munkanélküliség és jelentős az elvándorlás, egyes vidékeken szinte kizárólag nyugdíjasok és munkanélküliek élnek. A legfőbb gond az, hogy nincs számottevő feldolgozóipar, az ágazat részaránya a helyi gazdaság teljesítményéből csupán 13 százalék, míg az országos átlag 22 százalék.
Türingia jobban áll, a feldolgozóipar aránya eléri az országos átlagot, és számos településen sikeres volt az NDK-s gazdaság romjain elindított modernizáció, szerkezetváltás. Például Jéna az optikai ipar nemzetközi kisugárzású központja - a világhírű Carl Zeiss Jena és a Jenoptik székhelye -, Eisenachban pedig, ahol egykor a Wartburg autógyár működött, az Opel üzemeltet autógyárat. Türingia azonban így is csak az utolsó előtti a tartományok gazdasági teljesítmény alapján összeállított rangsorában, az egy lakosra jutó évi 23 ezer 200 euróval.

Forrás: MTI Fotó: spd