A rendőrség hamis 10 eurós bankjegyekre hívja fel a müncheni sörfesztivál helyszínére, Theresienwiese-be látogatók figyelmét.

Hamis 10 eurósokra figyelmeztet a rendőrség

Több mint 400.000 látogató özönlik szombattól kezdve a fesztiválra. A rendőrség nagyszabású felhívással szeretné megteremteni a biztonságot – már most a hamis bankjegyekre hívja fel a figyelmet, melyeket a pénzhamisítók terjeszthetnek a rendezvényen.
München – A müncheni rendőrség a sörfesztiválon felbukkanható hamispénzre hívta fel a figyelmet. Mivel az új 10 eurós bankjegy még sok látogató számára ismeretlen, a csalók kihasználhatják a helyzetet és hamispénzt terjeszthetnek közöttük. Ezt nyilatkozta a müncheni rendőrség alelnöke, Robert Kopp.
300 rendőr lesz az elkövetkező két hétben a müncheni Theresienwiese területén szolgálatban. „Embereink nagyon motiváltak és felkészültek, a helyszínre specializálódott bevetési gyakorlat segítségével.” mondta Kopp. További 200 rendőr a Theresienwiese környékén lesz bevetésen.
A zsebtolvajok megelőzése idén is a rendőrök főbb feladatai közé tartozik. „Nem minden látogató olyan figyelmes, amennyire mi azt szeretnénk.” A müncheni rendőrség munkáját külföldi szakemberek is támogatják, valamint a helyszínen felállított 19 videokamera.
Az új 10 eurós bankjegybe, amely szeptember 23-án válik törvényes fizetőeszközzé, több új biztonsági elemet is beépítettek. A bankjegy szélén található vízjelet és hologramot például a görög mitológiából ismert Európé arcképe díszíti. A bankjegyen látható értékszám pedig smaragdzöldről mélykékre változtatja a színét, ha a bankjegyet megmozgatjuk. A bankjegy előlapjának bal és jobb szélén vonalkasor domborodik ki és az egészet egy speciális védőbevonattal látták el – ezért tűnik vastagabbnak.

Irány Németország! Fotó: numismatiqueargenteuil.files.wordpress.com