A személygépkocsi-útdíj (autópályadíj) egy jelentés szerint hosszútávon a német autósokat is érintheti anyagilag.

Elkészült a német autópályadíj terve

A Pénzügyminisztérium törvénytervezetére hivatkozva a „Süddeutsche Zeitung“ német napilap azt közölte, hogy az útdíj esetleges megemelése esetén a német gépkocsivezetőknek is fizetniük kell majd. „Az infrastrukturális fejlesztések forrásainak jövőbeni változásai a gépjárműadótól elkülönítve zajlanak majd“ idézte a napilap a tervezetet.
A szövetségi kormány ekképpen reagál az Európai Bizottság aggályaira. Brüsszel többször is hangsúlyozta, hogy nem lehetne közvetlen kapcsolat a gépjárműadó és a személygépkocsi-útdíj között. Ennek az előírásnak akart megfelelni Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter és Alexander Dobrindt, a CSU által delegált közlekedési miniszter, amikor is kijelentették, hogy az útdíj jövőbeli megemelése nem kerül kompenzálásra alacsonyabb gépjárműadóval. A Közlekedési Minisztérium egy szóvivője erre azt nyilatkozta, hogy az infrastrukturális hozzájárulás és az autós adó két különböző rendszer, amelyek egymástól függetlenül léteznek“.
Thomas Oppermann, a SPD parlamenti csoportjának vezetője az újságcikkre meghökkenve reagált: „Az SPD semmiféle olyan törvénymódosítást nem fog érvényesíteni, amely később, kerülő úton akaszt többletterhet a német gépjárművezetők nyakába“, mondta. A koalíciós megállapodás világosan fogalmaz. A személygépkocsi-útdíj bevezetésével nem hárítható többlet-fizetésikötelezettség a német autósokra.
A Zöldek Pártjának közlekedési szakértője, Valerie Wilms szerint egyértelmű, hogy előbb vagy utóbb mindenkinek többet kell majd fizetnie, nem csak a külföldieknek. „Ez pontosan az ellenkezője annak, amit korábban megígértek“ nyilatkozta a Süddeutsche Zeitungnak.
Dobrindt koncepciója szerint minden, a német autópályákon közlekedő gépjárművet érintene az útdíj. A Németországban engedélyezett autók tulajdonosait viszont kezdetben azonos arányban kárpótolnák – az útdíjat így egyelőre de facto a külföldi tulajdonosoknak kellene fizetniük.

Forrás: tagesschau.de Fotó: GettyImages