Németországban 2,2 milliárd euró nemzetgazdasági kárt okozhat az influenzajárvány az esseni RWI gazdaságkutató intézet becslése szerint.

2,2 milliárd euró kárt okozhat a járvány

Az influenza az idei első negyedévben várhatóan 0,3 százalékkal veti vissza a hazai összterméket (GDP) - mondta a Die Welt című lap szerdai összeállítása szerint Torsten Schmidt, az RWI kutatója, rámutatva, hogy az influenza a jelentős gazdasági hatásokkal járó betegségek közé tartozik, hiszen jellemzően tömegesen fordul elő és viszonylag hosszú ideig tart, ami a termelést és a fogyasztást is számottevően visszafogja.
A RWI számításai szerint egy országos oltási kampánnyal a GDP 0,12 százalékára, 880 millió euróra lehetne korlátozni egy-egy influenzajárvány negatív gazdasági hatását.
Az influenza az idén különösen súlyosan érinti a gazdaságilag legfejlettebb térségeket, Bajorországban például az utóbbi öt év legnagyobb szabású járványával küzdenek. A megbetegedések száma meghaladta a 7500-at, és ketten meghaltak a betegségben. Németország egészében a Robert Koch járványügyi intézet adatai szerint szerdáig 38.455 esetet jelentettek, ennek csaknem egyharmadát, nagyjából 12 ezret az előző héten.

Forrás: MTI Fotó: Getty Images