Németországban javult a bevándorlók megítélése egy pénteken ismertetett felmérés szerint, de az egykori NDK területén jóval több a kétség a bevándorlással kapcsolatban, mint a nyugati tartományokban.

Javult a bevándorlók megítélése

A Bertelsmann Alapítvány megbízásából elvégzett kutatás alapján a németek 97 százaléka úgy véli, hogy a bevándorlók igyekeznek tenni a jó együttélésért a többségi társadalommal. A 2012-ben végzett előző felmérés idején 88 százalék vélekedett így.
A németek 60 százaléka szerint a bevándorlókat barátságosan fogadják az országban. Három éve még csak 20 százalék gondolta ezt. A bevándorlók is javulást érzékelnek, körükben a 2012-ben regisztrált 57 százalékról 68 százalékra emelkedett mindazok aránya, akik szerint az állami intézményekben barátságosan viszonyulnak az országban letelepedő külföldiekhez.
A németek nagy többsége az szeretné, ha országuk még inkább vonzó lenne a bevándorlók számára. A 2012-ben mért 68 után 82 százalék úgy véli, hogy a munkaügyi hivatalokban a bevándorlókra szakosodott tanácsadókat kellene alkalmazni, és 69 százalék helyett 76 százalék támogatja, hogy javítsák a külföldön szerzett iskolai végzettség és szakmai képzettség elismertetésének rendszerét. A reprezentatív felmérésben megkérdezettek 56 százaléka szerint könnyíteni szükséges a német állampolgárság megszerzésének feltételein, míg 2012-ben 44 százalék volt ez az arány.
Ugyanakkor Németország nem egységes a bevándorlás megítélésében, és a törésvonal a 25 évvel ezelőtti határon húzódik. Az egykori NDK területén élő németek 47 százaléka szerint a bevándorlókat nem látják szívesen az országban, míg a nyugati tartományokban élő németek 33 százaléka vélekedik így. Azzal az állítással, hogy a bevándorlás társadalmi konfliktusokat okozhat, az egykori NDK területén 73 százalék értett egyet, nyugaton pedig 61 százalék. A keleti tartományokban élők 69 százaléka tart attól, hogy a bevándorlás megterheli a szociális ellátórendszert, míg nyugaton 63 százalék osztja ezt az aggodalmat.
Annak - a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) számításai alapján téves - megítélésében viszont egység mutatkozik, hogy milyen demográfiai hatással járna a bevándorlás megszűnése. A relatív többség, 40 százalék úgy véli, hogy az ország lakossága 10 millióval csökkenne 2060-ig, ha nem érkeznének bevándorlók. A Destatis számításai szerint ennek a duplája, 20 millió lenne a veszteség. A felmérésben megkérdezettek mindössze 18 százaléka mondta azt, hogy 20 millióval csökkenne a lakosság 2060-ra, ha megszűnne a bevándorlás.
A bevándorlók befogadásának kultúrája (Wilkommenskultur) Németországban című felmérést a TNS Emnid közvélemény-kutató intézet készítette az idén januárban több mint 2 ezer ember megkérdezésével.
A Destatis legutóbbi adatai szerint a külföldi állampolgárok száma 2013 végén 6,2 millió volt Németországban, a bevándorló családból származó, de német állampolgársággal rendelkezők száma pedig 10,1 millió, vagyis nagyjából minden ötödik ember bevándorló hátterű a 80,5 milliós országban.
A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legutóbbi adatai szerint Németország az Egyesült Államok után a második számú bevándorlási célország a fejlett ipari államokat összefogó szervezet tagországai közül. A tavaly decemberben megjelent OECD-kimutatás alapján 2013-ban tovább emelkedett a bevándorlási hullám, 465 ezer ember telepedett le tartósan Németországban, ami a kétszerese a világgazdasági válság előtti utolsó évben, 2007-ben regisztrált szintnek. A bevándorlók háromnegyede valamely európai országból érkezett.

Forrás: MTI Fotó: Getty Images