A menekültválság miatt legalább október 4-ig nem járnak a személyszállító vonatok a München-Salzburg vonalon - közölte kedden a Deutsche Bahn (DB) német vasúttársaság.

A München-Salzburg vonalon legalább október 4-ig nem járnak a vonatok

A német hatóságok utasításai alapján átalakított menetrend szerint a Budapest-Bécs-Salzburg-München vonalon közlekedő Railjet 90-es járat ideiglenesen csak az ausztriai Salzburgig jár.
Salzburg és a németországi München között nem közlekednek vonatok - áll a közleményben.
A német-osztrák határnál fekvő Salzburg és a németországi oldalon fekvő Freilassing között még a városi gyorsvasút (S-bahn) sem közlekedik, de a Salzburg-Freilassing vonalon közlekedő buszok továbbra is járnak. A két város közötti távolság nagyjából 10 kilométer.
A vasúti közlekedés szeptember 17-én állt le. A forgalom a határellenőrzés visszaállítása miatt bénult meg. Az utazók iratainak ellenőrzése olyan sokáig tart a vonatokon, hogy nem lehetett tartani a menetrendet.
Az Ausztriából Németországban igyekvő menedékkérők nagy része Freilassingban lép be Németországba. A határellenőrzést szeptember 13-án állította vissza a német kormány, az ideiglenes intézkedést a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet működését szabályozó Schengeni határ-ellenőrzési kódex előírásai alapján vezették be.
A határellenőrzés súlypontja az Ausztriával közös határ. Ebben a térségben, Bajorország tartományban éri el Németországot a menekülthullám. A hullám az utóbbi napokban ismét erősödött: szombaton 1710 határsértőt tartóztattak fel a német szövetségi rendőrség munkatársai, vasárnap pedig 5098-at. Hétfőn újabb 4300 ember lépett be németországi tartózkodásra feljogosító papírok nélkül. Többségük Salzburgból érkezett, gyalog. Kedden délelőtt további 600 határsértőt vettek nyilvántartásba.
Amennyiben a németországi tartózkodásra engedéllyel nem rendelkező emberek a határon jelzik, hogy menedékjogi kérelmet akarnak benyújtani Németországban, a szövetségi rendőrség rögzíti az adataikat és elszállítja őket menedékkérőket befogadó állomásokra, ahol elkezdődik a menekültügyi eljárás.

Forrás: MTI Fotó: GettyImages