Átadták a müncheni Franz Josef Strauss Nemzetközi Repülőtér 900 millió euróból épült új terminálépületét, amely 11 millió utassal növeli meg a légikikötő éves kapacitását.

Átadták a müncheni repülőtér új terminálépületét

Az új, Szatelit elnevezésű terminál 125 ezer négyzetméter alapterületű, a meglévő 112 beszállító kapu további 52-vel bővül, a plusz 27, beszállító híddal kiszolgált repülőgép állóhely pedig megszünteti a buszos transzfert a repülőtéren belül.
Az épületet csak a régi terminálokon keresztül lehet elérni, a poggyászkezelés, és az utasfelvétel is az 1-es és 2-es terminálon történik, a Szatelitbe automatizált vonatokkal lehet eljutni, ahol csak utasellenőrzés, illetve a beszállítás zajlik.
Marcus Söder bajor fejlesztési miniszter az épület átadásán azt mondta, 1992. óta megháromszorozódott a forgalom, a jó eredmények annak köszönhetőek, hogy megállapodtak a Lufthansával arról, hogy bázisként használják a repülőteret. Ettől München és Bajorország a német gazdaság egyik fő központja lett, ami nem csak Németországot, de Európát is erőssé teszi.
Kiemelte továbbá, hogy az új épületet időben adták át a költségkeret átlépése nélkül "nem úgy, mint Berlint", utalva ezzel arra, hogy az új, brandenburgi repülőtér átadása évek óta csúszik, költségei pedig az eredeti többszörösére nőttek.
Carsten Spohr, a müncheni repülőtér fő használója, a Lufthansa vezérigazgatója azt mondta, az új épület megnyitásával tovább tudják bővíteni kapacitásaikat, ezért 750 új munkavállalót vesznek fel a már meglévő 11 ezer mellé.
Emlékeztetett, hogy 2003 óta megduplázták a müncheni kapacitásaikat, tavaly 27 millió utasuk volt, az idén nyári menetrendben 46 ország 136 célállomásra repülnek.
A müncheni repülőtéren tavaly mintegy 40 millió utas haladt át, az első évben az üzemeltető csak az új terminálon 7-8 millióra számít. Az utasforgalom előtt április 26-án nyitják meg az új épületet.

Forrás: MTI Fotó: Getty Images