János, bemutatnád magad röviden?
1971 januárjában születtem Komlón, klímaszerelő a szakmám.

Élnek rokonaid, barátaid Németországban?
Nyolc éve elváltam és a volt feleségem illetve lányaim Seligenstadt-ban élnek. A lányok 15-17 évesek, mindketten Németországban születtek és ott is élnek mióta megszületek. Válásunk után feleségem férjhez ment egy német férfihoz. Lányaim kitünően beilleszkedtek hiszen Ők nem éltek Magyarországon és szerencsére nem is ismerik az itthoni életet.

Dolgoztál már külföldön?
1992-ben mentünk ki a feleségemmel és kezdtünk Hanau-ban egy kórházban dolgozni. Ő ápolónő volt, én mint segédápoló dolgoztam de taxis, tolmács, építésvezető is voltam de még betegszállítással is foglalkoztam a későbbiekben.

Beszéltétek a nyelvet?
A feleségem már beszélte, így neki könnyebb volt, egy év után már jól beszélt németül. Jómagam két év után beszéltem már úgy, hogy értettem is mit mondanak.

Miért döntöttél a németországi munkavállalás mellett?
Többet vagyok kint mint otthon, egyértelműen azért mert jobban fizetnek és jobbak az életkörülmények, szeretnék kint élni.

Mit vársz a május elsejei változásoktól?
Nagyon örülök annak, hogy nem kell majd a munkavállalási engedéllyel kínlódni, sokkal könnyebb lesz így munkát vállalni és ezért nem lesz annyi fekete bárány sem a munkaközvetítés terén.

Mit tanácsolsz azoknak, akik szintén németországi munkavállalást terveznek?
Fontos, hogy beszélje a nyelvet és szakmailag is jó legyen mert kint sem egyszerű elhelyezkedni és mindig törekszenek a legjobbat felvenni az adott pozícióra.

Köszönjük, hogy időt szakítottál ránk, sok sikert kívánunk a jövőben!

Te is megosztanád egy interjúban németországi terveidet, kijutásod-boldogulásod esetleg kudarcod történetét? Itt léphetsz kapcsolatba velünk.

Irány Németország! A németországi magyar portál.