Imre németországi cége több mint 30 éves, jelenleg is 200 magyar, lengyel, román és természetesen német szakmunkást foglalkoztat Németországban.

Tapasztalják-e, hogy több magyar tervez munkát vállalni Németországban?

Igen, úgy tapasztaljuk, hogy megnőtt az érdeklődés.

Milyen munkakörökben van hiány Németországban?

Erre nehéz válaszolni, mert minden munkakörben keresnek dolgozókat de például a beteg- és idősápolás területén valóban hiánnyal küszködnek.

Miért alkalmazzák a magyarokat szivesen?

Ez nem így van sajnos. Szivesebben alkalmaznak lengyel, román vagy szlovák munkavállalókat.

Milyen tapasztalatai vannak a csaló munkaközvetítőkkel kapcsolatban?

A közvetítők jól megfogalmazott szövegű hirdetésekkel csalogatják a jelentkezőket, körültekintően kell mindent hirdetést kezelni. Amennyiben sem cégnév, sem egy hivatalos domain-től való e-mail cím nincs a hirdetésben megadva, jobb ha nem is vesztegeti senki rá az idejét. Ha mi hirdetünk cégszerűen, a munkát a lehető legrészletesebben leírva csodálkozunk, hogy alig jelentkeznek. Persze a részletek sokszor jól körül írják, hogy kit is keresünk, míg a csalók hirdetéseinek legszembetűnőbb pontja a már említett dolgok mellett, hogy szinte százból-száz olvasója azt gondolja miután elolvasta, hogy a leírtak alapján Ő is tökéletes a "meghirdetett pozícióra".

Mit tanácsolna a Németországban munkát vállalni szándékozóknak?

Ha jelentkeznek egy hirdetésre e-mail-ben, legyen valami a "tárgy" rovatban és lehetőleg ne az, hogy "Jelentkezés", hanem "Jelentkezés hegesztő munkára" például. Nyomtatványokat ha vannak, csak valós adatok megadásával töltsék ki mert úgyis kiderül ha nem úgy van valami és az többe kerülhet ha már otthon felmondott és kiutazott Németországba felvenni a munkát! Többször előfordult, hogy nem beszélnek németül és beírják, hogy alapfokon beszélnek. De amikor megérkeznek rövid időn belül kiderül, hogy egy szót sem beszélnek és ha megkérdezzük, hogy akkor miért írták az ellenkezőjét, akkor azt a választ kapjuk, hogy "ha beírtam volna, hogy nem tudok akkor ki sem hoztak volna". Valóban, így is van de nyilvánvalóan velük a nyelvtudás hiánya és a félrevezetésünk miatt sem tudunk együtt dolgozni. Kár volt kijönnie.

Nagyon fontos, hogy az önéletrajzban elsősorban a szakmai gyakorlatokat keresi minden komoly munkaajánlattal rendelkező közvetítő illetve munkaadó és itt nyilván leinformálható, jó referenciákra gondolok, ezért azokat a legnagyobb körültekintéssel adják meg.

Köszönjük, hogy időt szakított ránk, további jó munkát kívánunk.

Te is megosztanád egy interjúban németországi vállalkozásod történetét, eredményeit? Itt léphetsz kapcsolatba velünk.

Irány Németország! A németországi magyar portál.