A cím nem túlzás, mondhatjuk, hogy Mariann az Irány Németország adótanácsadója mert nincs olyan adózással kapcsolatos kérdés a fórumon amire ne adott volna részletes, szakértői és hivatkozásokkal megtűzdelt válaszokat a kérdezőknek. Szeretném ha az interjú fő témaköre a németországi adózás lenne de előbb légyszíves mondj magatokról néhány szót: mikor érkeztetek Németországba, mi történt a mai napig veletek?

2005-ben érkeztem férjemmel, akkor még barátommal Németországba, azzal a céllal, hogy Németországban szeretnénk folytatni közös életünket, illetve én itt folytatom jogi tanulmányaimat. A felvételi eredményes volt, azonban a szükséges nyelvi teszt – ami a elkerülhetetlen kritérium a tanulmányok elkezdéséhez - nem sikerült. Ez volt számomra az első igazi úgymond pofára esés és az igazi tanulság arra, hogy ha valaki otthon tanul németül az igencsak kevés. Pedig meg voltam arról győződve otthon, hogy jól beszélek németül, hiszen részt vettem tanulmányi versenyeken a gimnáziumban, sőt már általános iskolában is tanultam németül valamint részben német gyökerekkel rendelkezem, ennek ellenére nem sikerült.

Adótanácsadónk, Mariann

Tehát egy jó németes voltál és ez nem volt elég az egyetemi felvételidhez Németországban?

Igen. A nyelvi teszt (DSH 2) ami ahhoz szükséges, hogy el is kezdhessem az egyetemet, sajnos nem sikerült. Hozzáteszem, nem is készültem rá, ami szintén nagy hiba volt. Meg kellett volna a tematikáját tanulnom, mert sokszor ezen múlik, és nekem ezen is múlt. Az A terv nem jött be, áttértünk a B tervre. Valamihez kezdenünk kellett. Férjem informatikusként keresett állást, én elkezdtem bébiszitterkedni, takarítani, bármit elvállaltam, amivel pénzt lehetett keresni. Mellette nyelvet tanultam, jártam előkészítőkre,illetve próbáltam pályázni állásokra is. Ekkor köszönt rám először a szerencse. Miután átgondoltam helyzetünket, jobbnak láttam, hogy az egyetemi tanulmányaimat elhalasztom. Rengeteg állást, képzést megpályáztam, mikor beadtam egy Ausbildung-ra (képzésre) az önéletrajzom a későbbi munkahelyemre, ajánlatot kaptam egy könyvelési asszisztens pozíció betöltésére. Igazából így indult el a karrierem 2006 áprilisában, illetve ez határozta meg későbbi szakirányomat. Napközben könyvelési asszisztensként dolgoztam, este továbbképzésekre jártam, adójogot és könyvelést tanultam, majd 2008-ban elérkezettnek láttam az időt, hogy továbblépjek, ezért felmondtam a cégnél és jelentkeztem több céghez, többek között a Sky Deutschland pénzügyi osztályára. A sikeres interjút követően könyvelőként alkalmaztak. Eleinte céltartalékok képzése illetve havi zárások készítése volt feladatom a csapatban, ám egy szerencsétlen helyzetből fakadóan felmondott a kollégám, így egyedül kellett vinnem a marketing részleg könyvelését. Számomra nagy felelősség volt, mivel rengeteg nagy összegű számla könyvelésével járt, néha más idegen nyelven is, ezért ez az időszak kihívás és remek tanulási lehetőség volt számomra. Időközben első lányunk is bejelentette érkezési szándékát, így 2011 januárjától szülési szabadságra mentem. Jelenleg még GYES-emet töltöm itthon, immáron két gyönyörű tündéremmel. Megegyezés szerint, 3. év letelte után, azaz jövőre kellene visszamennem dolgozni, ám mindez még bizonytalan, mivel idő közben lakhelyet váltottunk. Bár itthon vagyok, lányaim születése után sem állt meg számomra a munka, csupán más irányt vett. Autodidakta módon elkezdtem az adózás szakterületét elsajátítani, ami mindig is érdekelt, munkám során is kóstolgattam, azonban ez év márciusától végre hivatalosan is foglalkozhatok vele, hiszen mellékállásban, mint adószakértő- asszisztens dolgozom. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy bevallásokat készítek magánszemélyeknek illetve munkaviszonyból származó, valamint egyéb visszatérő jövedelmekből, vállalok egyéb adminisztratív munkákat is, de fő profilom az adótanácsadás. Mindemellett egy rokon szakiránnyal is bővült tudásom, hiszen ez év júliusában sikeres vizsgát tettem a Dr. Endriss Steuerfachschule-nal, mint bérkönyvelő, valamint októbertől kezdve ismét egyetemre járok, gazdasági jog képzésre és köszönhetően már aktívan oldok meg jogeseteket.

Gondolom az adótanácsadás teljesen más mint a vállalati számlakönyvelés?

Természetesen más aspektus, más jogszabályok ismeretét igényli. Személy szerint szívesebben foglalkozom ezzel a szakterülettel,mint a könyveléssel.


Akkor nem olyan favágó munka, itt minden szituáció más, fel kell deríteni minden esetnél a lehetőségeket amivel csökkenthető az adó – tehát egy jóval érdekesebb, figyelmet fenntartóbb munka, igaz?

Igen, érdekesebb és kreatívabb is. A számlakönyvelés, céltartalékképzésnél inkább az áfa törvény, illetve a HGB ismeretén volt a hangsúly. Egy idő után rutinná vált a munka, hiszen minden nap akadtak visszatérő számlák, a havi zárások egy előre megadott protokoll szerint zajlottak le, míg az adótanácsadásnál minden eset más. Természetesen mindkét szakterület hatalmas felelősséget, koncentrációt, precizitást igényel, azonban az adótanácsadás keretein belül többet foglalkozom emberekkel. Nincs két egyforma eset. Minden tényezőt figyelembe kell figyelembe venni, másképp kell elbírálni, több utánajárást, utánaolvasást igényel, rengeteg kérdés merül fel. Nagyon fontos az együttműködés, ami néha nem egyszerű, de igyekszem minél körültekintőbben magyarázni, mert ezáltal az adózó is szívesebben dolgozik együtt, mivel tudja, mit, miért kell beszereznie.


Köszönjük bemutatkozást, vágjunk is bele! Következő cikkünkben pedig az alapfogalmakról, (adókategóriák, adóelőleg) fogunk mindent megtudni.