A ma használatos német zászlót először 1919-ben használták hivatalosan, majd 1949-ben a II. világháború után lett ismét a nemzeti lobogó. A zászló három azonos magasságú vízszintes sávból áll amik fekete, vörös és arany színűek. Kialakulása hosszú évszázadok eredménye és visszanyúlik Németország első egyesítéséig . A 19. századi Német Konföderáció választotta először hivatalos nemzeti jelképének a fekete-vörös-arany kombináójú zászlót. 1848-ban, amikor a mai Németország területét szorosabbá akarták tenni, a március 9-én összeült frankfurti birodalmi gyűlés ezt a lobogót javasolta az egyesített német államok zászlójának.

A fekete-vörös-sárga színkombináció miértjéről kétféle teória létezik. A legismertebb alapján a színek a lützowi csapatok egyenruháját idézi fel. Ebben az egységben többnyire egyetemisták harcoltak Poroszország védelmében a napóleoni háborúk idejében. A bátor fiatalok fekete zubonyt viseltek, aminek vörös hajtókája volt valamint arany gombjai. A másik elterjedt nézet szerint a színek a Német-római Birodalom császári címerből erednek. Az uralkodói jelvényben ugyanis egy fekete sas volt látható arany háttérrel. A vörös szín pedig arra utal, hogy a sas csőrét és karmait később vörösre festették.

Bármelyik is az igaz, a Frankfurtban összeült parlament választását megvétózta a Poroszország. Miután nem sikerült semmiben megegyezni, a német egység tovább váratott magára. 1867-ben Poroszország vezetésével viszont megalakult az Észak-Német Konföderáció, amelyil június 25-én elfogadta a porosz zászló fekete-fehérjéből és a Hanza Szövetség vörös-fehérjéből összeállított új zászlót, aminek három sávja fekete-fehér-vörös színekből állt. Az 1871-re megalakult egységes Németország végül ezt a zászlót adoptálta. Ezt lecserélték az I. világháborúban elszenvedett veresége után és 1919. augusztus 11-én bevezették a fekete-vörös-arany színösszeállítású zászlót.

1933-ban a nácik vették át a hatalmat, szinte azonnal lecserélték ezt a náci párt zászlójára, amely a régi lobogó színeit megtartotta. Ez 1935. szeptember 15-én lett hivatalos, a zászló vörös volt, aminek közepén egy fehér körben kapott helyet a horogkereszt. A II. világháború Németország vereségével ért véget, a horogkeresztes zászlót száműzték. 1945-től a kettészakított ország nyugati felében, 1949. május 9-én vált ismét hivatalos zászlóvá a fekete-vörös-arany trikolor. Eleinte az NDK is ugyanezt a lobogót használta, de 1959. október 1-jén a kommunista párt címert helyezett el a zászlón.

Ezek a zászlók 1990-ig maradtak használatban, amikor is a két Németország újraegyesült. Innentől Németország egyetlen hivatalos lobogója a fekete-vörös-arany színösszeállítású zászló.

Németország első zászlaja A náci Németország zászlaja Kelet-Németország, az NDK zászlója Németország zászlaja

Irány Németország! A németországi magyar portál.